Terugkijken: complexe datavisualisaties in nieuw seizoen Nederland van boven

Screenshot uit de eerste aflevering van Nederland van Boven.
Screenshot uit de eerste aflevering van Nederland van Boven.

Dat de eerste serie populair was, is een understatement. Gisteravond begon het tweede seizoen van Nederland van boven: meer spectaculaire luchtbeelden van Nederland, maar ook meer datavisualisaties en meer drama. Bekijk hier de eerste aflevering, die ruim een miljoen kijkers, met een interactieve kaart.


Bekijk op de website van Nederland van Boven extra beeldmateriaal.

NRC-mediaredacteur Jan Benjamin schreef eerder deze week al over nachtopnames vanuit een door de politie gevolgde laagvliegende helikopter een van de manieren is geweest om seizoen 2 spannender te maken. “Verhalender en interactiever.”

“Soms werd die blik van boven wat saai. Niet spannend en urgent genoeg. Het tweede seizoen, grappen VPRO-medewerkers tijdens de sneakpreview in Amsterdam, moet beslist niet een breimarathon worden, zoals de Noorse publieke omroep NRK die gaat uitzenden. Geert Rozinga, eindredacteur van het VPRO-programma, heeft geprobeerd om het aspect tijd toe te voegen aan de serie. Hoe gaat Nederland om met de seizoenen?”

Complexe datavisualisaties

Belangrijker in het nieuwe seizoen zijn volgens NRC-redacteur Benjamin echter de verhalen ‘van de grond’ en complexere datavisualisaties.

“Dat zijn animaties gemaakt met de computer, aantrekkelijk gepresenteerd en samengesteld op basis van grote hoeveelheden gegevens. In seizoen 1 was onder meer te zien hoe Nederland ontwaakt, met data van telecombedrijven. Om vijf uur ’s ochtends bellen alleen Schiphol en de grote steden. Twee uur later worden telefoons in het hele land gebruikt.”

Frédérik Ruys, die het team leidt dat de visualisaties maakt, vertelde aan NRC dat het bijzondere aan de nieuwe animaties is dat de makers meerdere gegevensverzamelingen combineren. Ruys combineert onder meer data van verkeersongevallen in Nederland met bewegingen van herten op de Veluwe. Zo valt op waar zich gevaarlijke situaties voordoen. En zo blijkt dat wildviaducten wel degelijk worden gebruikt.

Geen derde seizoen

Nederland van boven blijkt een relatief duur programma: volgens Rozinga kost een aflevering 130.000 euro. “Goed besteed geld. Het programma is populair. Als er niemand naar zou kijken dan is het weggegooid geld. Wij zijn ook veel goedkoper dan de BBC-serie over Groot-Brittannië vanuit de lucht.”

De nieuwe serie die vanavond van start gaat is echter wel de laatste. Volgens Rozinga zijn alle verhalen over Nederland vanuit de lucht voorlopig wel verteld.