China versoepelt éénkindbeleid en hervormt de economie

Ouders spelen met hun kinderen in een winkelcentrum in Peking. De eenkindpolitiek in het land wordt versoepeld. Foto AP / Alexander F. Yuan

De Chinese Communistische Partij gaat het éénkindbeleid versoepelen en de strafkampen voor veroordeelden afschaffen. Dat staat in een nieuw beleidsdocument van de partij, meldt staatspersbureau Xinhua vandaag.

Stellen mogen voortaan twee kinderen hebben, mits een van de ouders enig kind is. Eerder gold de regel dat stellen twee kinderen mochten hebben als beide ouders enig kind waren. Stellen op het platteland mochten voorheen alleen verdere gezinsuitbreiding overwegen als hun eerste kind een meisje was.

Volgens de Chinese regering zijn er door de eenkindpolitiek, die in 1980 werd ingevoerd, honderden miljoenen geboortes voorkomen en daardoor talloze families de armoede ontstegen. Het beleid heeft echter ook geleid tot gedwongen abortussen en sterilisaties, ondanks dat dit tegen de wet is.

Misdrijven waar doodstraf voor geldt, worden teruggebracht

De beruchte werkkampen voor veroordeelde criminelen worden geheel afgeschaft. De strafkampen werden ooit opgericht om critici van de Communistische Partij te straffen. Tegenwoordig worden de kampen gebruikt door lokale partijfunctionarissen om mensen de mond te snoeren die kritisch zijn over bijvoorbeeld corruptie.

Ook het aantal misdrijven waar de doodstraf voor geldt, wordt teruggebracht.

Na een vierdaags overleg binnen de top van de Chinese Communistische Partij zijn er verschillende plannen gepresenteerd. Zo wordt het beleid ten opzichte van de bankensector versoepeld. Ook mag er met privaat kapitaal nu ook kleine en middelgrote banken worden gestart.

Zestig hervormingsmaatregelen afgekondigd

De sociale zekerheid wordt gelijkgetrokken voor het platteland en de stad, ook komt er een stelsel van milieubelasting. In totaal zijn er zestig hervormingsmaatregelen op vijftien gebieden afgekondigd.

Yang Weimin, vice-president van een belangrijk economisch instituut in China, zei tegen Xinhua:

“De vastberadenheid om te hervormen en de moed om met de obstakels van verschillende belangen te breken is ongekend.”

Minister-president Mark Rutte vandaag in China

Vandaag brengt minister-president Mark Rutte een bezoek aan China. Rutte zei dat Nederland de mensenrechtendialoog met China wil hervatten.

    • Alex van der Hulst