Boskalis: ‘uitzonderlijk goed’ kwartaal

Ophef in de baggerwereld deze week. De Belg Dirk Philips hield het nog geen twee maanden uit bij de scheepswerf IHC Merwede. Naar het waarom bleef het gissen. Zijn aantreden afgelopen zomer leidde in de Belgische media nog tot speculatie over een verdere intensivering van de samenwerking tussen de Belgische baggeraar Deme en de baggerschepenbouwer uit Sliedrecht.

Investeringsmaatschappij Ackermans van Haaren, voor 50 procent eigenaar van Deme, kwam vandaag met een tussentijdse verklaring. Het heeft voorlopig andere plannen met Deme, zo blijkt. Ackermans van Haaren wil het bedrijf integreren met het Belgische bouwbedrijf CFE. Om aan geld te komen voor de transactie, heeft het bestuur van CFE ingestemd met een aandelenemissie van ruim 12 miljoen aandelen tegen 45 euro per stuk. Ackermans van Haaren behoudt controle over Deme met een 60 procentsbelang in CFE. De Belgische baggeraar gaat zich voorlopig richten op een „nieuw industrieel project”, waarover geen details werden gegeven.

IHC Merwede kan zich voorlopig beter richten op haar Nederlandse klant en baggeraar Boskalis, dat vandaag eveneens met een tussentijdse verklaring kwam over het derde kwartaal.

In een ronkend persbericht vierde het bedrijf uit Papendrecht de resultaten over het derde kwartaal dat „uitzonderlijk goed” werd afgesloten. Boskalis verhoogde de winstverwachting over dit jaar tot 360 miljoen euro. De orderportefeuille steeg ten opzichte van het eerste half jaar naar 4,3 miljard euro, gecorrigeerd voor de verkoop van een belang in Archirodon, de maritiem dienstverlener die deze zomer voor 190 miljoen dollar werd verkocht. Voorafgaand aan de trading update vanochtend waren analisten nog afwachtend door het ontbreken van nieuws over nieuwe contracten.

Beleggers in Boskalis leken gerustgesteld. Het aandeel Boskalis steeg in de ochtendhandel met ruim een procent naar 36 euro.

    • Ariane Kleijwegt