Opinie

    • Ilja Leonard Pfeijffer

Blij, blij, iedereen blij

Er bestaat in het voetbal een ideale spelsituatie, waarbij beide partijen blij zijn: de corner. De verdediger krijgt applaus, omdat hij de potentieel levensgevaarlijke voorzet over de eigen achterlijn heeft gewerkt. De aanvaller wordt gefeliciteerd, omdat hij een hoekschop heeft weten te versieren.

Het zou een metafoor kunnen zijn voor de Nederlandse politiek, waarbij de afgelopen paar jaar zo ongeveer alle partijen wel deel hebben uitgemaakt van een coalitie of een akkoord dat de coalitie steunde en waar nu een coalitie regeert van linkse en rechtse tegenpolen met steun van de meeste middenpartijen.

De gemeenteraadsverkiezingen in Friesland en Alphen aan den Rijn van eergisteren waren ook al zo’n typische corner. Bij alle partijen waren ze blij met de uitslag. D66 won. CDA’er Buma was „een tevreden man”. Voor de PvdA was het ‘een mooie avond’. „Dit is waarop ik had gehoopt”, zei Samsom. De SP, die niet meedeed, was blij dat links had gewonnen. GroenLinks was gelukkig. „Dit is een stevig herstel”, zei Van Ojik. Zelfs de VVD, die een forse nederlaag leed, was tevreden. „Dit is een mooie basis om op verder te bouwen”, zei de campagneleider.

Je vraagt je af waarom we niet veel vaker verkiezingen houden, als iedereen daar zo blij van wordt.

Het is geen wedstrijd meer, maar een vrolijk potje ballen, waarbij spelers van verschillende teams elkaar aanspelen en iedereen blij is met de uitslag. Tegenstanders zijn medespelers geworden. Politieke tegenstellingen zijn uitgeruild. Links en rechts bestaan niet meer.

Daarom verbaasde het mij ook toen ik het nieuws las dat er een meldpunt is ingesteld voor linkse indoctrinatie aan de universiteit. Onder de eerste klachten was er één van een student die van zijn hoogleraar te horen had gekregen dat hij veel te intelligent was om rechts te zijn. Kennelijk had de hoogleraar zich vergist: de student is vast niet intelligent genoeg om te beseffen dat het een compliment was. En kennelijk is de student nog steeds rechts, want anders had hij geen klacht ingediend. En heeft de hoogleraar dus toch gelijk, want daarmee is aangetoond dat rechtse mensen onintelligent zijn.

Even vroeg ik mij af of dit was wat de econome Noreena Herz bedoelde toen ze deze week in de Volkskrant opriep tot een opstand tegen de experts. Want die hoogleraar heeft er toch voor doorgeleerd, zou je zeggen. Je gaat toch ook geen meldpunt instellen voor quantummechanische indoctrinatie bij de natuurkundeopleidingen?

En wat vinden de universiteiten van dat meldpunt? Die zijn woedend, zou je denken. Maar nee hoor. De UvA vindt het ‘uitstekend’. „Als wij ergens voor staan”, zei een woordvoerder, „is het openheid en eigenwijze studenten”. Weer zo’n typische corner. Iedereen blij.

    • Ilja Leonard Pfeijffer