Argos: Moszkowicz betaalt 2,5 miljoen euro terug aan de staat

Moszkowicz voor de tuchtrechter.
Moszkowicz voor de tuchtrechter. Foto ANP / Jerry Lampen

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz betaalt de staat 2,5 miljoen euro terug. Dat is te lezen in een schikking tussen de Belastingdienst en Moszkowicz, meldt radioprogramma Argos op basis van de volledige tekst van de overeenkomst.

Het bedrag bestaat niet alleen uit belastingschulden van de van het tableau geschrapte advocaat, maar ook uit zogenoemde vergrijpboetes. Deze boetes worden opgelegd als aan de fiscus onjuiste informatie is verstrekt, of als de juiste informatie niet op tijd of zelfs helemaal niet is doorgespeeld. Vaak worden hoge belastingschulden ook strafrechtelijk aangepakt. Dat is nu niet gebeurd.

‘Moszkowicz betaalde tijd geen omzetbelasting’

Het was niet de bedoeling dat de inhoud van de schikking en het bedrag waarvoor die is getroffen, op straat zouden komen te liggen. De 53-jarige oud-advocaat zou er ook niets over mogen zeggen. NRC Handelsblad meldde vorig jaar wel al dat de schuld en boete van Moszkowicz aan de fiscus veel groter was dan eerder bekend. Marcel Haenen en Tom Kreling schreven toen:

De Belastingdienst heeft vorige week opnieuw een hypotheek gekregen op het woon- en kantoorpand van advocaat Moszkowicz ter waarde van 1,5 miljoen euro. Deze hypotheek is gevestigd in verband met de nog te betalen belasting, rente en boetes van Moszkowicz aan de belastingdienst, zo blijkt uit akte die op 19 november is opgenomen in het kadaster.

Vorig jaar kreeg de fiscus al twee hypotheken op het pand van Moszkowicz aan de Amsterdamse Herengracht voor in totaal circa 1,13 miljoen euro, wegens niet betaalde vennootschapsbelasting, inkomstenbelastingen en omzetbelasting.

Uit de jongste akte blijkt dat Moszkowicz met de fiscus eind oktober een overeenkomst heeft gesloten over de belasting en boete die hij nog moet betalen. Niet duidelijk is of Moszkowicz met het totaalbedrag van ruim 2,6 miljoen euro de fiscale problemen over de jaren 2003 tot en met 2011 afgesloten heeft.

Uit de overeenkomst die Argos nu in handen heeft, zou blijken dat Moszkowicz tussen begin 2002 en eind 2010 ten onrechte geen omzetbelasting heeft afgedragen voor zijn werkzaamheden als advocaat. Van 2002 tot en met 2009 zou hij bovendien te weinig vennootschapsbelasting hebben betaald en als privépersoon te weinig belasting hebben afgedragen.

Moszkowicz eerder dit jaar al uit ambt gezet

Onderdeel van de schikking zou zijn dat de naheffingsaanslagen aan het kantoor van Moszkowicz en de vergrijpboetes over de periode tussen 2003 en 2006 worden geschrapt. In het stuk staat ook de afspraak dat Moszkowicz zijn mond houdt over de ‘belastingaangelegenheden’ in de overeenkomst.

Moszkowicz werd in april uit zijn ambt gezet. Het Hof van Discipline bevestigde daarmee een eerdere beslissing van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Het hof had er “onvoldoende vertrouwen” in “dat hij zijn werk- en handelwijze daadwerkelijk kan en zal verbeteren.”