Anti-Piet-protesten eerste Sint-weekend

Dit intochtweekend protesteren twee groepen in Amsterdam tegen het „racistische” karakter van Zwarte Piet. „Nu is het een feestje van de meerderheid.”

Tijdens het officiële aankomstweekend van Sinterklaas in Nederland zal in Amsterdam twee keer geprotesteerd worden tegen het „racistische” karakter van Zwarte Piet.

Morgenmiddag, als de Sint in Groningen aankomt, demonstreert actiegroep Zwarte Piet Niet! (ZPN) op het Beursplein tegen „het stereotype” van Zwarte Piet met als doel „het racisme uit het Sinterklaasverhaal te knikkeren”, aldus de woordvoerder. ZPN benadrukt dat het om een vreedzame bijeenkomst gaat. Onder anderen PvdA-raadslid Peggy Burke, historicus Sandew Hira en kunstenaar en activist Quinsy Gario zullen spreken bij de demonstratie. Gario bracht het Pietendebat op gang na een optreden bij Pauw & Witteman in oktober.

ZPN (ledental is geheim) streeft naar een „Zwarte Piet-vrij” Nederland in 2015 door middel van flashmobs, dialoog en demonstraties, laat de woordvoerder – die anoniem wil blijven – van de één maand oude actiegroep weten. ZPN verwacht morgenmiddag 500 deelnemers op het Beursplein.

De demonstratie morgen is niet de enige dit weekend. Op zondag, tijdens de Amsterdamse Sinterklaasintocht, organiseert Stichting Nederland Wordt Beter een „stil protest” op de Dam, waarbij deelnemers hun rug naar de optocht toe zullen keren wanneer de Sint-stoet voorbijkomt, vertelt woordvoerder Jerry Afriyie. Hij werd twee jaar geleden samen met Quinsy Gario gearresteerd voor het dragen van een shirt met daarop de tekst „Zwarte Piet is racisme”.

De demonstranten van Nederland Wordt Beter zullen verspreid tussen het publiek staan. Afriyie denkt niet dat kinderen last zullen hebben van het protest. „Die zijn te gefixeerd op de stoet.” Het doel van het protest is „een Sint-feest waar alle kinderen blij van worden. Nu is het een feestje van een meerderheid, waar een minderheid genoegen mee moet nemen”, zegt Afriyie. Hij zegt al „tientallen” belangstellenden te hebben gesproken over deelname aan de actie.

Een politiewoordvoerder laat weten op de hoogte te zijn van beide protesten, maar gaat uit van „een feestelijke middag” waarbij de inzet van agenten „niet meer zal zijn dan bij een gewone demonstratie”. Ook burgemeester Van der Laan zei tijdens de gemeenteraad gisteren dat hij „geen ongeregeldheden” verwacht, en dat protestopdrukken zijn toegestaan.