Ana Ana: jonge vrouwen in Caïro

None

Een onbedoeld neveneffect van de Egyptische revolutie van 2011 is dat de positie van vrouwen enorm is verslechterd. Tegen deze achtergrond speelt deze poëtische film over de verbeeldingswereld van jonge vrouwen in het hedendaagse Kairo. De politieke en sociale omstandigheden versmelten met meer emotionele preoccupaties van de jonge vrouwen: hooggespannen verwachtingen over de liefde en de zoektocht naar identiteit. Waarom zien: Van Egeraat en Lom hebben over het levensgevoel van vrouwen op de drempel van de volwassenheid een film gemaakt die zowel associatief als ter zake is, en toch nergens verzandt in gezwijmel of banale journalistiek. Veel scènes zijn juweeltjes: de woede van vrouwen, wanneer een van hen beledigingen door mannen aan de orde stelt; de vrouw die zand in een glas helder water strooit – als metafoor voor de zuiverheid, die onherroepelijk verloren gaat.

Ana Ana. Corinne van Egeraat en Petr Lom. (Nederland)