Amerikaanse functionaris: akkoord over atoomprogramma Iran in zicht

Een zwaarwaterreactor bij de Iraanse stad Arak.
Een zwaarwaterreactor bij de Iraanse stad Arak. Foto EPA / Hamid Forutan

Iran en zes wereldmachten zouden volgende week de eerste stap kunnen zetten richting een akkoord over het omstreden nucleaire programma in het land. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris vandaag gezegd tegen persbureau Reuters. De bron liet weten dat het mogelijk is dat in Genève een eerste akkoord wordt bereikt.

Israël blijft kritisch

De functionaris waarschuwde tegelijk dat er nog behoorlijk wat obstakels moeten worden overwonnen, voordat de partijen het eens worden. Premier Benjamin Netanyahu van Israël had ook advies voor de onderhandelaars. Hij drong er nogmaals op aan dat het westen geen overhaaste “slechte deal” moet sluiten.

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu Retweet and send this important message to the world http://t.co/C1wcYK1d2o

Eerdere onderhandelingen zonder succes

Het overleg tussen Iran en de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Duitsland, Frankrijk en Rusland wordt halverwege volgende week voortgezet. Eerdere besprekingen liepen op niets uit. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaf Iran daarvan de schuld.

De zes wereldmachten willen dat de mate van verrijking in Iran wordt teruggebracht zodat het uranium niet snel voor kernwapens kan worden gebruikt. Iran heeft steevast ontkend dit te willen, en stelt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van energie.

Gisteren bleek uit een rapport van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties IAEA dat Iran een rem heeft gezet op zijn uraniumverrijkingsprogramma. Sinds Hassan Rohani president werd is ook de ontwikkeling van een plutoniumreactor stilgelegd.

    • Laura Klompenhouwer