‘Alleen al in Tacloban 4000 doden’ - nog steeds onduidelijkheid

Cesar Cayanong (59), een voormalig bordenmaker, maakte een bord om mensen ervan te overtuigen in Tacloban te blijven om de stad te helpen opbouwen.
Cesar Cayanong (59), een voormalig bordenmaker, maakte een bord om mensen ervan te overtuigen in Tacloban te blijven om de stad te helpen opbouwen. Foto Reuters / Edgar Su

De tyfoon Haiyan zou alleen al in de stad Tacloban op de Filippijnen aan vierduizend mensen het leven hebben gekost. Dat staat op een bord dat boven het stadhuis van de stad hangt, meldt persbureau Reuters. Over het aantal doden is onduidelijkheid ontstaan.

De VN zeggen dat de verwoestende tyfoon ten minste aan 4460 mensen het leven heeft gekost. De Filippijnse autoriteiten betwisten dit getal. President Benigno Aquino zei eerder deze week nog dat hij verwachtte dat het dodental tussen de 2000 en 2500 zou liggen. Het getal van ongeveer tienduizend doden in de stad Tacloban, de schatting van het Rode Kruis kort na de natuurramp, was volgens hem te hoog en ingegeven door emotie.

Update 9.17 uur: Het dodental volgens de regering is 3621.

Cijfers zijn moeilijk te verifiëren, doordat het rampgebied moeilijk toegankelijk is. Bovendien gaat het bergen van lichamen moeizaam. De dood is in Tacloban, schreef onze correspondent Melle Garschagen gisteren in NRC Handelsblad in een reportage over het rampgebied:

“Er liggen doden bloot onder een brug, half onder het puin, bedolven onder autobanden of met gespreide armen en benen aan de kant van de weg. De lijken zijn zwart en opgezwollen, de handen en voeten aangevreten. De stoffelijke overschotten liggen tussen de kadavers van varkens, honden, paarden en koeien. Tijd om stil te staan bij de doden hebben de bewoners niet. Ze lopen vlak langs hun overleden buurman, vriend of kennis. Op weg naar een voedselpunt om uren in de rij te staan voor een paar blikken eten. Of met al hun bezit in een tas gepakt weg van Tacloban. Als het moet leggen ze de honderd kilometer van Tacloban naar de veilige stad Ormoc te voet af.”