Definitief plan voor vernietiging Syrisch gas - niet in Albanië

Protesten in Tirana tegen het vernietigen van Syrische chemische wapens in Albanië. Foto AFP / Gent Shkullaku

Albanië is niet bereid de chemische wapens van Syrië op te nemen en te vernietigen. Dat heeft de Albanese premier Edi Rama vandaag gezegd. Ondertussen bereikten het uitvoerend comité van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en Damascus overeenstemming over een definitief plan voor de vernietiging van de voorraad gif- en zenuwgas, meldt persbureau AFP.

Rama zei in een toespraak op de Albaanse televisie dat het “onmogelijk is voor Albanië om deel te nemen aan deze operatie”. De Verenigde Staten hadden Albanië daar om gevraagd. Volgens de OPCW hebben de VS nog andere opties in gedachten om de voorraden te vernietigen.

Twitter avatar OPCW OPCW OPCW Exec Council adopts plan for the destruction of chemical weapons programme in #Syria in the first half of 2014 http://t.co/0w71g9WZAk

Een aantal doelen uit het definitieve plan:

- De meeste gevaarlijke chemische stoffen die kunnen worden gebruikt in wapens moeten tegen 31 december weg zijn uit Syrië.
- Alle in het plan overeengekomen chemische stoffen en uitgangsstoffen worden voor 5 februari worden verwijderd.
- Tussen 15 december en 15 maart worden alle faciliteiten voor wapenproductie in Syrië vernietigd.
- Wat betreft activiteiten buiten Syrië, worden de chemische stoffen die de grootste prioriteit krijgen voor 31 maart vernietigd.
- Alle andere chemische materialen moeten tegen 30 juni onschadelijk zijn gemaakt.

Vernietiging chemische wapens in buitenland ‘meest haalbare optie’

Volgens het plan moeten de chemische wapens naar het buitenland worden overgebracht om daar te worden vernietigd. De OPCW heeft gezegd dat dit de ‘meest haalbare’ optie is, gelet op de oorlogsomstandigheden in Syrië zelf.

Verzoek leidde tot protesten in Tirana

Noorwegen heeft een vrachtschip en een marineschip aangeboden om de voorraden op te halen en te vervoeren, maar het is nog onduidelijk waar naar toe. De VS vroegen Albanië - het enige land ooit dat heeft toegegeven chemische wapens te bezitten en dat zijn hele arsenaal heeft vernietigd - zich over het Syrische gifgas te ontfermen. Het verzoek leidde deze week tot protesten in Tirana.

Albaniërs gingen donderdag de straat op en honderden jongeren brachten de nacht door voor het kantoor van premier Edi Rama. De groep betogers groeide vrijdag weer tot zo’n duizend man, die er allen van overtuigd zijn dat Albanië niet in staat is om het Syrische gifgasarsenaal te vernietigen.