Ai Wei Wei. The Fake Case: China

Wat vindt de moeder van China’s bekendste dissident ervan? Als het nog jaren vijftig was, had je het niet overleefd, zegt ze over de manier waarop haar zoon met artistieke middelen de almacht van de Chinese Communistische Partij en de geheime politie uitdaagt. Ai Wei Wei is een fotogenieke man, en zijn optreden wordt gekenmerkt door een – zeker onder de omstandigheden – haast onbegrijpelijk flegma. Zijn optreden maakt veel duidelijk over de aard van het systeem in China, dat je misschien een politiestaat met een menselijk gezicht zou kunnen noemen. Waarom zien: Ontroerend is bijvoorbeeld hoe de kunstenaar de politieman die hem in de gaten houdt telefonisch braaf op de hoogte stelt van zijn plannen. Hij doet dat om de man die opdracht heeft hem in de gaten te houden ter wille te zijn, zegt hij. En hij heeft geen geheimen – het probleem van China is dat de Communistische Partij, met tachtig miljoen leden, zich gedraagt als een clandestiene organisatie.

Ai Wei Wei. The fake case. Andreas Johnsen (Denemarken).