Advocaat wil onderzoek of zedenverdachte Cuijk internet- of chatverslaving heeft

Arrondissementsrechtbank in Assen. Foto ANP / Hans Steinmeier

De advocaat van zedenverdachte Frank R. uit Cuijk, Robert van Haarst, wil laten onderzoeken of zijn cliënt lijdt aan een internet- dan wel chatverslaving. Dat heeft hij vanmorgen gezegd tijdens de pro formazitting in Assen.

In een interview met NRC Handelsblad zegt Van Haarst vandaag dat Frank R. geen pedofiel is.

“Een pedofiel gaat bewust op zoek naar kinderen. Dat deed mijn cliënt niet.”

Honderd minderjarigen geïdentificeerd

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 48-jarige Frank R. van ontucht en ‘grooming’: het online verleiden van minderjarigen tot seksueel contact. Honderd minderjarigen zijn inmiddels geïdentificeerd. Er zijn vijftien aangiftes binnengekomen. Over eenderde is de verdachte gehoord. Bij één meisje zou sprake zijn van ontucht via de webcam. Bij vier is een verdenking van fysiek seksueel contact met de verdachte.

In het interview met NRC zegt Van Haarst dat zijn cliënt zich acht jaar geleden met zijn voornaam aanmeldde in het chatcircuit voor volwassenen. Hij kreeg contact met een meisje dat zich voordeed als een vrouw van 31. Omdat de chatsite minderjarigen van deelname uitsluit, had Frank R. volgens Van Haarst niets in de gaten. Dat het meisje geen vrouw was zou ruim een jaar later pas duidelijk worden toen de twee elkaar ontmoetten.

“Ze hadden inmiddels zo’n intensief contact opgebouwd, dat hij zich niet meer kon inhouden. Nu hij vastzit realiseert hij zich wat daarvan de gevolgen zijn.”

‘Maar 5 procent van meisjes is minderjarig’

Volgens Van Haarst is ‘maar’ 5 procent van de vrouwen op de 26.000 filmpjes en 144.000 foto’s die justitie bij zijn cliënt in beslag genomen heeft minderjarig. Dat zou volgens hem blijken uit het dossier. De advocaat zegt dat hij diens gedrag niet wil bagatelliseren, “maar een torenflat is nog geen wolkenkrabber, hoewel ze beide hoog zijn. Dit wordt niet een van de grootste seksueel misbruikzaken ooit, zoals nu vaak beweerd wordt”.

Van Haarst zegt niet uit te sluiten dat hij meisjes oproept bij de rechter-commissaris. Dan blijft het buiten de publiciteit.

“Waarom zou ik het hard spelen? Ik ben er niet op uit om meisjes te beschadigen.”

Frank R. was vandaag niet in de rechtbank. Op advies van zijn advocaat is hij in zijn cel gebleven.

    • Danielle Pinedo