3D-beeld dat je echt kunt aanraken

Van een 3D-televisie of 3D-bioscoop zijn de meeste kijkers niet snel onder de indruk. Het blijft nep, die derde dimensie. Maar het wordt anders als je 3D-beelden echt kunt aanraken. Een nieuwe uitvinding van de Tangible Media Group van het MIT in Cambridge maakt dat mogelijk, want de inForm is een projectiemethode die 3D-beelden weergeeft in een fysieke vorm. Zet je mond maar vast in de ‘wow’-stand.

Het beeldsignaal wordt niet vertaald in pixels, maar in ‘atomen’, in dit geval een tafel met een stapel plastic vierkantjes die omhoog en omlaag gaan.  Het doet denken aan de spijkertjeskunst van Ward Fleming, die een afdruk van elke denkbare vorm onthouden.

De Tangible Media Group legde ook de grondslag voor technologie achter Kinect en andere vormen van gebaarherkenning. Het prototype van de inFORM is gebouwd door Daniel Leithinger en Sean Follmer, en professor Hiroshi Ishii.

Breek door het scherm heen

De resolutie is in alle drie de dimensies nog beperkt. Maar er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat je op deze manier door de beperkingen van het tv-scherm heen kunt breken. In het filmpje zie je hoe de persoon die gefilmd wordt een balletje beweegt - ook op afstand. Je bent opeens fysiek in een andere ruimte vertegenwoordigd. Dat kietelt natuurlijk de science fiction-liefhebbers. En fans van de horrorklassieker Ringu. (vooral niet op klikken)

    • Marc Hijink