‘15 procent banen weg bij WPG’

WPG Uitgevers (Weekbladpers Groep) gaat 15 procent van de banen schrappen. Dat bevestigt Anne Jan de Graaf van vakbond FNV Kiem aan deze krant, na eerdere berichtgeving in Adformatie. „WPG is boos omdat ze vinden dat ik uit de school heb geklapt. Maar ze hebben mij op 1 november een mail gestuurd dat ze 15 procent van de banen gaan schrappen, en dat het personeel daarvan op de hoogte is.” WPG zelf wil tot na het weekeinde niet reageren.

WPG is een van de grootste boekenuitgevers van Nederland (De Bezige Bij, AW Bruna, Arbeiderspers, Querido) en uitgever van tijdschriften als Vrij Nederland, Opzij en J/M. Over de laatste twee gaan geruchten dat ze worden opgeheven; beide zitten al een tijd zonder hoofdredacteur. De vakbonden kunnen dit niet bevestigen. Ook is nog onbekend of de ontslagen vooral bij de boeken- of tijdschriftentak van het bedrijf zullen vallen. WPG had vorig jaar 720 medewerkers.

FNV Kiem heeft samen met journalistenvakbond NVJ al onderhandelingen gevoerd over een nieuw sociaal plan voor WPG. Volgens Yvonne Dankfort van de NVJ is het een „soberder” plan geworden, waarin de hoogte van de ontslagvergoeding, de kantonrechtersformule, omlaag gaat van 0,85 naar 0,75. De Graaf noemt het positief dat in het nieuwe plan de nadruk ligt op ‘van werk naar werk’: werknemers worden bijgeschoold om buiten het uitgeversvak aan het werk te komen.