100 duurzame jongeren

De Duurzame Jonge 100 is géén ranglijst, maar een horizontale lijst. Driekwart is (startend) ondernemer, allemaal hebben ze groene idealen.

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) is een lijst met honderd „toonaangevende” jonge mensen op het gebied van duurzaamheid.

Een initiatief van Anne Walraven (27) en Marjan Kloosterboer (24). Het ‘duurzaamheidswereldje’ is „elitair”, vinden ze. Nogal „ons kent ons”. De jaarlijkse Duurzame 100 die dagblad Trouw elk jaar publiceert is daar een illustratie van – veelal vijftigplus en man. Daarom maakten ze hun eigen lijstje. Met daarop alleen maar jonge mensen, tot en met 32 jaar. Types die niet alleen maar eindeloos praten, maar gewoon zelf iets dóen, zeggen de initiatiefnemers.

De DJ100 is een ‘horizontale’ lijst. Uitdrukkelijk géén ranglijst – dat is „niet verbindend”. Kanshebbers konden zichzelf nomineren of genomineerd worden. In totaal werden er ruim 300 mensen genomineerd.

Een tienkoppige jury – onder wie Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, en Willemijn Verloop, oprichtster War Child – heeft de lijst teruggebracht naar honderd mensen, onderverdeeld in tien categorieën. De jury keek onder meer naar impact en vernieuwendheid.

De relatief hoge werkloosheid onder jongeren heeft volgens Walraven tot gevolg dat veel jonge mensen gewoon hun eigen bedrijf beginnen. „Driekwart van de inzendingen zijn van (startende) ondernemers”, zegt Walraven. „Mensen die niet afwachten, maar hun eigen baan creëren.”