Voormalig president Christian Wulff voor rechter

Christian Wulff tijdens de persconferentie begin 2012 waar hij zijn aftreden afkondigde in Berlijn. Foto EPA / Maurizio Gambarini

De oud-president van de Duitse Bondsrepubliek Christian Wulff moet vandaag voor de rechter verschijnen. De vroegere minister-president van Nedersaksen wordt aangeklaagd voor het aannemen en verlenen van gunsten.

Wulff wordt ervan beschuldigd zich door een filmondernemer te hebben laten onthalen op een snoepreisje naar het Oktoberfest in München, in ruil waarvoor hij bij de baas van het Siemens-concern zou vragen om financiële steun voor een filmproject. Ook filmmaker David Groenewold staat daarom voor de rechtbank in Hannover in de beklaagdenbank. Toenmalig ceo van Siemens, Peter Löscher, weigerde overigens op het verzoek in te gaan van Wulff.

De voormalig president, trad al na twee jaar in 2012 af, nadat het openbaar ministerie om opheffing van de immuniteit van de CDU-politicus had gevraagd. Justitie heeft diverse feiten onderzocht zoals de beschuldiging dat hij geld voor een hypotheek zou hebben gekregen, maar dat bleek allemaal strafrechtelijk weinig voor te stellen. De oorspronkelijke aanklacht van corruptie en omkoping is om die reden afgezwakt.

Wulff wil zijn naam zuiveren

Het bedrag waar het nu om gaat is zevenhonderd euro, die Groenewold onder andere voor hotelovernachtingen van Wulff en zijn vrouw in München heeft betaald. Het openbaar ministerie heeft Wulff en Groenewold beiden voorgesteld de zaak te schikken voor bedragen van respectievelijk twintig- en dertigduizend euro, maar beiden zijn daar niet op ingegaan. Wulff wil zijn naam in de rechtbank zuiveren, zo zei hij eerder. Hij beweert er niets van geweten te hebben dat Groenewold zijn hotelrekening in München betaalde.

    • Anouk Eigenraam