Volkswagen roept wereldwijd 2,6 miljoen auto’s terug

Volkswagen roept wereldwijd 2,6 miljoen auto’s terug. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bekendgemaakt. Het gaat om de grootste terugroepactie ooit. In Nederland gaat het om 44.900 auto’s.

Volkswagen-medewerkers werken aan de nieuwe Volkswagen Tiguan- en Touran-modellen. Foto ANP / EPA / Jochen Lübke

Volkswagen roept wereldwijd 2,6 miljoen auto’s terug. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bekendgemaakt. Het gaat om de grootste terugroepactie ooit. In Nederland gaat het om 44.900 auto’s.

Drie Volkswagen-modellen worden in een gecombineerde actie teruggeroepen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse tak van Volkswagen gaat het wereldwijd om 1,5 miljoen DSG-modellen, 800.000 van het type Tiguan en 293.000 Amarok-uitvoeringen. In Nederland gaat het respectievelijk om 9.500 Tiguan-, 35.000 DSG- en 400 Amarok-modellen.

Alleen Amarok in Nederland spoedreparatie

Het Tiguan-model, een compacte SUV, wordt teruggeroepen omdat in warme en vochtige landen, waar de temperatuur snel kan veranderen, een kans bestaat dat de koplampen niet goed functioneren. Dat probleem speelt in Nederland minder, maar als service worden ook hier de modellen gerepareerd, aldus de woordvoerder. Deze benadrukte dat dit gebeurt tijdens het volgende bezoek aan de garage. Het gaat dus niet om een spoedreparatie.

Bij de Amarok-auto’s, en pick-up, betreft het een spoedreparatie vanwege een mogelijke lekkage van in de brandstofleiding, volgens de Volkswagenwoordvoerder worden Amarok-bezitters wel actief benaderd om langs te komen in de garage. De auto’s met een DSG-versnellingsbak worden bij de eerste volgende garagebeurt gerepareerd. Het mankement in de versnellingsbak doet zich net als bij de Tiguan vooral voor in warme en vochtige landen.

In onder meer China en de Verenigde Staten worden de modellen wel actief teruggeroepen.

    • Nando Kasteleijn