VN ontevreden over bereik goederen Filippijnen

De Verenigde Naties (VN) zijn ontevreden over de manier waarop hulpgoederen in de Filippijnen bij de juiste mensen terechtkomen. Dat heeft Valerie Amos, bij de VN verantwoordelijk voor de noodhulp, gezegd schrijft de NOS.

Overlevenden wachten in overstroomde straten op hulp in de zwaar getroffen stad Tacloban in de provincie Leyte.
Overlevenden wachten in overstroomde straten op hulp in de zwaar getroffen stad Tacloban in de provincie Leyte. Foto AP / Aaron Favila

De Verenigde Naties zijn ontevreden over de manier waarop hulpgoederen in de Filippijnen bij de juiste mensen terechtkomen. Dat heeft Valerie Amos, bij de VN verantwoordelijk voor de noodhulp, gezegd schrijft de NOS.

Amos:

Het klopt, er zijn nog altijd gebieden die we niet hebben kunnen bereiken, waar mensen in grote nood zijn. Het voelt alsof we de mensen hebben laten zitten.

Volgens Amos zijn meer dan 11,5 miljoen mensen getroffen door de tyfoon, meldt persbureau AP. Het gaat daarbij om Filippijnen die dierbaren zijn verloren, gewond zijn geraakt of schade hebben aan hun huis of leefomgeving.

Daarnaast is er in Tacloban een tekort aan brandstof, waardoor de weinige trucks die kunnen rijden niet in staat zijn om de noodhulp van het vliegveld naar de stad te vervoeren. Wel is het puin dat op de weg naar Tacloban lag aan de kant geschoven waardoor trucks - als ze kunnen rijden - sneller in de stad aankomen, aldus Amos.

Steeds meer landen sturen noodhulp

Japan heeft vanochtend laten weten dat het land 1.000 militaire troepen naar de Filippijnen stuurt om te helpen met de noodhulp. Volgens overheidsfunctionarissen zou het de grootste Japanse hulpactie in de Japanse geschiedenis worden. De Japanse militairen gaan op dertien locaties hulp bieden.

China stelt 1,64 miljoen dollar beschikbaar voor hulp. Dat staat in schril contrast met giften van andere landen. Op de Chinese sociale netwerksite Weibo komen veel oproepen binnen om niks te geven, schrijft persbureau Reuters: “For God’s sake, give them nothing. We’ve given them enough in the past”, zegt een gebruiker. In een reactie daarop zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat dit niet een goed beeld geeft van hoe de Chinezen over de situatie in de Filippijnen denken:

“I don’t know how much comment you saw on the internet, but believe me that the Chinese are a nation who have a lot of sympathy, a people who love peace, who are happy to do good deeds.”

Nederlands defensievliegtuig onderweg

Eerder vanochtend vertrok vanaf vliegbasis Eindhoven een Nederlands defensievliegtuig met hulpgoederen naar de Filippijnen. De KDC-10 heeft onder meer tentzeilen, drinkwatermateriaal, medicijnen en jerrycans in het laadruim. Het gaat om hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties. Het toestel keert zondag terug. De Verenigde Staten stuurden eerder al een vliegdekschip om hulp te verlenen.

Bekijk hier de In beeld-serie over de verwoesting op de Filippijnen:

    • Nando Kasteleijn