Vijftien aangiftes tegen Frank R. in zedenzaak Cuijk

Politie onderzoekt in mei in het Groningse Bedum de auto van R. nadat hij eerder op de dag gearresteerd is. Hij had op dat moment een 12-jarig in de auto dat hij misbruikt had.
Politie onderzoekt in mei in het Groningse Bedum de auto van R. nadat hij eerder op de dag gearresteerd is. Hij had op dat moment een 12-jarig in de auto dat hij misbruikt had. Foto ANP / Patrick Kroeze

Tegen de 48-jarige verdachte Frank R. uit Cuijk zijn vijftien aangiftes gedaan bij de politie. Honderd minderjarige slachtoffers zijn geïdentificeerd. Bij één aangifte is sprake van ontucht via de webcam. Bij vier andere aangiften gaat het om fysiek seksueel contact. Dat meldt het OM vandaag.

R. staat morgenochtend voor de rechtbank van Assen voor de pro formabehandeling van zijn zaak, waarbij hij zelf niet aanwezig zal zijn. Frank R. wordt verdacht van misbruik van elf meisjes en webcamseks met zo’n driehonderd meisjes over een periode van acht jaar. Bij een huiszoeking werden 26.000 filmpjes en 144.000 foto’s gevonden. Het onderzoeksteam heeft inmiddels honderd minderjarigen geïdentificeerd. Eerder vorige maand legde hij een gedeeltelijke bekentenis af voor fysieke seks met twee minderjarige meisjes.

Zijn slachtoffers zijn tussen de 10 en 17 jaar en komen uit Nederland en België. Het OM gaat in ieder geval vijftien onderzoeksdossiers overdragen aan de Belgische zedenrechercheurs, met het verzoek om daar woonachtige minderjarigen te benaderen over deze zaak. Eventuele aangiftes uit België kunnen in het Nederlandse onderzoek worden meegenomen. R. is tot nu toe verhoord met betrekking tot vijf aangiftes.

Slachtoffers blijven anoniem

Het OM maakte vanmorgen ook bekend dat slachtoffers die aangifte hebben gedaan met een zaaknummer zullen worden aangeduid bij de definitieve tenlastelegging zodat tijdens de openbare behandeling geen namen hoeven te worden genoemd. De advocaten, rechters en de officier van justitie zullen wel toegang hebben tot de persoonsgegevens.

De zaak kwam aan het rollen na een verdwijning van een 12-jarig meisje uit een Gronings dorp in mei. Een dag later vond de politie haar samen met R. in Bedum, waarop de Brabander werd aangehouden.

R. verhuisde als kleuter uit België naar Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij werkte tot zijn aanhouding als gevelreiniger. Sinds 1992 heeft hij een strafblad omdat hij een woning zou zijn binnengedrongen waarbij hij met verkrachting dreigde. Daarvoor kreeg hij een taakstraf van 120 uur.

    • Anouk Eigenraam