Vier mannen opgepakt in ‘megawitwaszaak’ gokwinsten

Geensceneerde foto van iemand tijdens een virtuele pokersessie. Het is niet bekend welke goksites de verdachten gebruikten. Foto ANP / Marcel Antonisse

De politie heeft maandag vier mannen opgepakt die worden verdacht van het witwassen van miljoenen euro’s aan winst uit illegale online gokspelen. Het onderzoek richt zich op een geldstroom van 110 miljoen euro, die via een ingewikkelde structuur van binnen- en buitenlandse bedrijven zou zijn witgewassen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vanavond.

Twitter avatar Het_OM Openbaar Ministerie Aanhoudingen in onderzoek naar illegale geldstroom van 110 miljoen euro: De politie heeft vier mannen uit Geld… http://t.co/naRxuI4r72

De verdachten uit Geldrop, Terneuzen, Best en het Belgische Turnhout zouden met hun praktijken naar schatting dertig tot vijftig miljoen euro hebben verdiend. Twee van de verdachten zouden alleen al in Spanje onroerend goed hebben ter waarde van meer dan tien miljoen euro. Allemaal zijn ze inmiddels voorgeleid in Den Bosch en voor twee weken in bewaring gesteld.

Startkapitaal mogelijk uit softdrugshandel

De hoofdverdachte is volgens het OM een 33-jarige man uit Geldrop. Zijn startkapitaal verdiende hij vermoedelijk met de handel in softdrugs. Het geld dat hij daarmee verdiende investeerde hij dan weer in vastgoed en illegale gokactiviteiten.

De 35-jarige broer van de hoofdverdachte is ook opgepakt. De man, die uit Terneuzen komt, zou samen met zijn broertje aandeelhouder zijn van verschillende vermogende Nederlandse bedrijven.

OM nam in mei al vastgoed in beslag

De broers zijn samen met een 35-jarige medeverdachte uit Best vermoedelijk direct betrokken geweest bij in Nederland illegale online gokspelen. De vierde verdachte is een 60-jarige Nederlander die in Turnhout woont. Hij is directeur van een administratiekantoor en zou financieel adviseur zijn van zijn medeverdachten.

Het onderzoek naar de witwaspraktijk van de mannen loopt al maanden. In mei legde de politie beslag op tachtig woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland.

Onderzoek gaat volgens OM langzaam

Het onderzoek naar de verdachten zal nog wel wat tijd kosten. Het OM heeft honderden documenten in handen, waarvan gekeken moet worden of ze mogen worden gebruikt in een eventuele rechtszaak:

De afgelopen maanden heeft de politie in samenwerking met de Kansspelautoriteit (Ksa) onderzoek gedaan, onder meer naar grote hoeveelheden in beslag genomen administratie. Het digitaal beslag alleen bevat miljoenen emails en afbeeldingen en honderdduizenden pdf-, word- en excel bestanden. Het gaat in totaal om 25 terabyte.

Enkele honderden in beslag genomen documenten, die bij de financieel adviseur zijn aangetroffen, vallen mogelijk onder het verschoningsrecht van advocaten en notarissen. Het gaat om afrekeningen van notarissen, notariële aktes van onder meer de levering van aandelen en onroerend goed Elk document afzonderlijk moet door de rechter-commissaris worden beoordeeld en besproken met de desbetreffende advocaat en de deken of notaris en ringvoorzitter. Het onderzoek naar deze documenten verloopt om die reden langzaam.

    • Laura Klompenhouwer