Verlieslijdend Free Record Shop roept Britse hulp in

De winkels van de Free Record Shop proberen met een nieuw assortiment sinds dit najaar door te gaan. Foto ANP / Evert Elzinga

De winkels van de Free Record Shop lijden sinds de doorstart deze zomer nog steeds verlies. De nieuwe eigenaar Procures heeft om die reden de hulp ingeroepen van de Britse investeringsmaatschappij Hilco, dat eerder HMV wist te redden, een Britse branchegenoot van Free Record Shop. Dat zegt het bestuur van Hilco in het het Financieele Dagblad vandaag.

De winkels van Free Record Shop boekten voor het faillissement een weekomzet van twee miljoen euro. Na het faillissement werd dat slechts drie ton. Procures heeft door de verbouwingen en het toevoegen van boeken aan het assortiment de omzet wel weten te verhogen tot een miljoen euro. Maar de investeringsmaatschappij had nu al willen zitten op een weekomzet van 3,1 miljoen euro.

De slechte resultaten van de winkels van Free Record Shop zijn te wijten aan de lege schappen. De nieuwe eigenaren krijgen geen leverancierskrediet van grote bedrijven zoals Universal en Disney. De eigen middelen van Free Record Shop zijn niet toereikend om de winkels weer met genoeg dvd’s en cd’s te vullen. Maurits Regenboog van Procures zegt in het FD dat ze zich daarop hebben verkeken.

Om de winkels nu toch gevuld te krijgen wordt nu onderhandeld met Hilco. De Britten, die eerder in Canada en Groot-Brittannië succesvol de HMV-keten wisten over te nemen, zijn volgens Procures bereid om de winkelvoorraden in België en Nederland aan te vullen:

“In de decembermaand moeten de winkels bomvol liggen. December betekent voor ons soort winkels een triple omzet. Die kunnen we niet missen.”

Volgens de zakenkrant is de kans groot dat de Britten een meerderheidsbelang nemen in de Belgische winkels, die vooral verlieslijdend zijn. Ook een belang in de Nederlandse winkels zou tot de mogelijkheden behoren.

Free Record Shop werd in mei failliet verklaard. Procures en oprichter Hans Breukhoven namen 68 Belgische, 49 Nederlandse en 3 Luxemburgse vestigingen over. De overige 94 filialen werden gesloten. Ruim zeshonderd medewerkers werden ontslagen in Nederland. De platenwinkel biedt werk aan 475 werknemers in de Benelux. Van Breukhoven heeft 25 procent van de aandelen, Procures heeft een meerderheidsbelang. Het bedrijf uit Bussum nam vorig jaar ook de keten Selexyz en De Slegte over, die verder gingen als Polare.