Uit de recessie, maar vakcentrales en werkgevers nog niet op één lijn

Volgens de werkgeversorganisaties brengen consumenten hun geld nog liever naar de bank dan dat ze de economie stimuleren door hun geld uit te geven. ANP / Jeroen Jumelet

Vakcentrale CNV wil, nu Nederland formeel uit de recessie is, dat werkgevers de Nederlandse economie verder helpen te groeien door een “stevige looninjectie” te geven aan de werknemers. Maar werkgeversorganisaties voelen daar niets voor.

CNV-voorman Jaap Smit zei in reactie op het positieve nieuws dat “voor echte groei een impuls nodig is”.

“Bedrijven die het kunnen betalen moeten inzien dat zij zelf een deel van de oplossing van de crisis in handen hebben. Door loonruimte te bieden, verstevigen zij hun eigen basis en investeren zij in hun eigen voortbestaan. De tijd van die reflex is voorbij.”

‘Bestedingen blijven nog steeds achter’

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts doet in zijn reactie een appèl op de werkgevers, maar ook op de overheid. Volgens hem is het herstel broos en dienen juist deze twee partijen te investeren.

“De binnenlandse bestedingen blijven nog steeds achter en ook de werkloosheid loopt verder op. Verdere miljardenbezuinigingen zullen het minieme vertrouwen dat er is afbreken. Dus kabinet en werkgevers, investeer.”

VNO en MKB: positieve aanknopingspunten

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland draaien de redenering van de vakbonden om. Zij stellen dat het bedrijfsleven juist nog weinig investeert, omdat de consumptie van burgers nog flink achterblijft. “Consumenten zijn bezorgd over de economie en lossen daarom versneld hun schulden af”, aldus de werkgevers.

Wel zien VNO en MKB Nederland positieve aanknopingspunten in de groeicijfers van het CBS. Het zijn volgens hen ‘de eerste tekenen van pril herstel’. Ook vinden de werkgevers het positief dat de export niet alleen stijgt vanwege het doorvoeren van artikelen uit andere landen, maar ook door het uitvoeren Nederlandse producten. De laatste twee kwartalen liep dat deel van de export juist terug.

Hoogleraar economie Bas Jacobs (Erasmus Universiteit) stelt vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Nederland heeft balansproblemen. Zelfs al hebben we weer lichte groei, het is lang niet genoeg om de economie er weer bovenop te helpen. Mensen consumeren niet. Dat is niet omdat ze allemaal pessimistisch zijn, maar omdat ze het geld niet hebben.”

    • Jules Seegers