UCI en Wada eens over waarheidscommissie

De UCI en het Wada staan op het punt om een waarheidscommissie in te stellen. De internationale wielerunie en het wereldantidopingagentschap hebben daarover een akkoord bereikt. Dat heeft UCI-voorzitter Brian Cookson gisteren bekendgemaakt op een congres in Johannesburg. De onafhankelijke commissie moet onderzoek doen naar de vroegere dopingpraktijken in de wielersport.

De roep om een waarheidscommissie ontstond eind vorig jaar, na de publicatie van het rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over Lance Armstrong. De Amerikaan, die zijn zeven Tourzeges kwijtraakte na te zijn ontmaskerd als dopingzondaar, zal volgens Cookson zeker worden uitgenodigd. De levenslang geschorste Armstrong zei deze week nog dat hij volledige openheid wil geven, in de hoop op een lagere straf.

De commissie zal in ieder geval onderzoeken of de wielerautoriteiten Armstrong in het verleden de hand boven het hoofd hebben gehouden. Daarbij wordt ook de rol van de voormalige UCI-voorzitters Pat McQuaid en Hein Verbruggen onderzocht. „Ik ben benieuwd of hij een speciale behandeling heeft gekregen”, zegt Cookson.

Verbruggen heeft ontkend dat hij een te innige band met Armstrong onderhield, maar erkent dat de UCI achteraf beter geen honderdduizend dollar voor de aanschaf van een bloedmachine van de Amerikaan had kunnen aannemen.

IOC-voorzitter Thomas Bach liet gisteren weten niets te zien in strafvermindering voor Armstrong. „Ik zou me hier niet comfortabel bij voelen, omdat het te weinig is en te laat.”

De waarheidscommissie moet nog voor het einde van volgende maand worden ingesteld en begin volgend jaar aan het werk gaan.

Het onderzoek moet volgens Cookson binnen een jaar kunnen worden afgerond, al wil hij dat „niet neerzetten als een strikte deadline”. Nadere details worden de komende dagen bekendgemaakt.(AP)