Turkije vraagt om langer blijven Patriot-raketten

Het kabinet spreekt naar verwachting morgen over de verlenging van de Patriotmissie aan de Turkse grens met Syrië. Dat zeggen bronnen in Den Haag en in missiestandplaats Adana. Turkije heeft Nederland, via de NAVO, gevraagd het Patriot-luchtafweersysteem en de 250 bijbehorende militairen een jaar langer in te zetten. Het kabinet behandelt dit verzoek met „een positieve grondhouding”. De bemanning van de missie is door opeenvolgende bezuinigingen op Defensie lastig.

Bij de behandeling van de Defensiebegroting gisteren spraken Tweede Kamerleden zorgen uit over de missie. Als die wordt verlengd, moet de zogeheten uitzendbescherming van sommige militairen worden opgeschort, zo bleek bij een bezoek van deze krant aan de missie in het Turkse Adana. De vakbonden en het ministerie hebben afgesproken dat militairen voor elke maand dat zij zijn weggeweest twee maanden in Nederland blijven. Personeel dat net een half jaar is uitgezonden, kan in het volgende jaar niet in het buitenland worden ingezet. Militairen in Adana houden er al rekening mee dat zij daar komend jaar toch weer de Patriots moeten bemannen.

De Turkse regering noemt de aanhoudende dreiging van ballistische raketten uit Syrië „serieus”. Alleen de VS, Duitsland en Nederland hebben de Patriotsystemen om deze dreiging het hoofd te bieden. De drie landen hebben militairen in Turkije ingezet.