Sterk op tv: bewogen opstel van brugklasser

Mirjam Sterk in ‘Jij Bent Sterk’ (EO/IKON).

Toen Mirjam Sterk vorig jaar in een talkshow aankondigde niet meer beschikbaar te zijn als CDA-kandidaat voor de Tweede Kamer, zei ze graag iets met media te willen gaan doen, bijvoorbeeld op de achtergrond. Dat laatste is niet gelukt, want in het nieuwe naar haar genoemde programma Jij Bent Sterk (EO/IKON) is de voormalige politica bijna elke seconde in beeld aanwezig.

De opzet doet een beetje denken aan de politieke reisprogramma’s die Paul Rosenmöller (voormalig leider van GroenLinks) voor de IKON maakt. Het verschil is dat Sterk het activisme niet schuwt en dat ze in haar gebrek aan wereldwijsheid Paul Rosenmöller verre overtreft.

In de tweede aflevering van de serie over mensenrechten bezocht Sterk gisteren Cambodja, om misstanden te onderzoeken in de kledingindustrie. Die waren niet zo evident, althans zonder onderzoeksjournalistieke ervaring lastig bloot te leggen. De directeur van een atelier met op het eerste gezicht fatsoenlijke arbeidsomstandigheden zei dat zijn werkneemsters 150 dollar per maand verdienden. Een van die meisjes hield vol dat hij loog en niemand meer dan 80 dollar kreeg. De waarheid bleef in het midden.

Die naaister werd ook thuis opgezocht. Woont ze echt in zo’n kleine ruimte met tien mensen? Het is bijna niet voor te stellen.

Alles wat Mirjam Sterk meemaakt, wordt toegelicht in haar voice-over, die de toon benadert van het bewogen opstel van een brugklasleerling. Ongelooflijk dat de bewakers van een ingestort atelier haar niet willen laten filmen. En dat de woordvoerder van confectiemultinational H&M haar steeds met een kluitje in het riet stuurt.

Terug in Nederland vertrouwt de mensenrechtenactivist de camera toe: „Ik ga een daad stellen!” Ze brengt een tas met kleren van haar kinderen terug naar een filiaal van H&M. Ook start ze een petitie tegen uitbuiting in arme landen en voert ze een performance uit, door als fashion victim op de stoep voor een ander filiaal van het bedrijf te gaan liggen.

Het is onbeholpen televisie: journalistiek, politiek en in de vormgeving nauwelijks doordacht. Maar er is nog een ander probleem dat me parten speelde. Als Kamerlid leek protestants theoloog Mirjam Sterk aanvankelijk de ideologie van het rentmeesterschap uit te dragen. Maar ze was ook een sterk voorstander van de gedoogsamenwerking met de PVV in het vorige kabinet en nam hardvochtige standpunten in als het om asielzoekers ging.

De nieuwe ommezwaai naar participerend mensenrechtenactivisme (volgende week op de bres voor vervolgde christenen in Sri Lanka) lijkt eerder ingegeven door een zekere verslaving aan aandacht van de televisiecamera dan door een doorwrochte sociale en politieke analyse.

Die kwaal is endemisch onder Haagse politici die het niet haalden. Zo zagen we de nog maar net gesneuvelde Henk Krol (50Plus) gisteren in Debat op 2 (KRO/NCRV) pleiten voor populisme. Voormalig PVV-Kamerlid Richard de Mos begon zelfs een eigen televisiestation: MosTV. Dat is op internet, zo lichtte PowNews voor de zekerheid toe.

    • Hans Beerekamp