Slechts 106.000 Amerikanen aangemeld voor Obamacare tot nu toe

Op de website is te lezen dat de site 's nachts tussen 01.00 en 05.00 uur offline is wegens reparatiewerkzaamheden. Screenshot website Obamacare

Een maand nadat Obamacare van start is gegaan, hebben zich nog ‘maar’ 106.000 Amerikanen aangemeld voor de zorgverzekering. Slechts 27.000 mensen daarvan hebben zich via de site zelf aangemeld, 79.000 moesten zich wegens de problemen met de site aanmelden via sites in hun eigen staat.

De Amerikaanse regering had zich tot doel gesteld om na een maand ongeveer op een half miljoen aanmeldingen te zitten. De regering heeft erop gerekend dat in maart ruim zeven miljoen mensen zich hebben aangemeld.

Het ministerie liet weten zich nog niet al te veel zorgen te maken. We verwachten dat het aantal aanmeldingen de komende vijf maanden zal toenemen, liet de minister van Volksgezondheid, Kathleen Sebelius, weten aan persbureau AP. Bijna 27 miljoen Amerikanen hebben de federale en staatswebsites bezocht waar je je kan aanmelden voor de zorgverzekering. Dat wijst op zich op grote belangstelling. Maar dan moet de website wel helemaal op orde zijn. Het ministerie heeft beloofd dat die eind deze maand, op 30 november, perfect zal functioneren.

Meer dan 47 miljoen Amerikanen hebben geen zorgverzekering, meer dan 15 procent van de totale bevolking. Obamacare heeft al sinds het begin te kampen met technische problemen, waarvoor zowel Sebelius als president Obama zelf zich verontschuldigd hebben. De regering heeft onder andere te weinig tijd genomen om de site voldoende te testen.