PvdA en CDA blij met goede uitslagen raadsverkiezingen

Henk Deinum van de PvdA gaat op de schouders om de winst van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen te vieren.
Henk Deinum van de PvdA gaat op de schouders om de winst van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen te vieren. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De partijleiders van de regeringspartij PvdA en oppositiepartij CDA hebben vannacht positief gereageerd op de voorlopige resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren. PvdA-leider Diederik Samsom sprak van “een hele mooie avond” voor zijn partij, die het vooral goed deed in de Friese gemeenten.

In negen gemeenten mochten de kiezers gisteren al naar de stembus omdat deze gemeenten er per 1 januari anders uitzien door een herindeling. De PvdA werd de grootste partij in zowel Leeuwarden als Heerenveen en scoorde ook in andere Friese gemeenten goed. Samsom was voorzichtig om de resultaten van de raadsverkiezingen te vergelijken met de landelijke verhoudingen. “Maar dit laat zien dat de PvdA er in Friesland in ieder geval goed voorstaat”, aldus Samsom.

Coalitiepartner VVD verloor over het algemeen bij de verkiezingen van gisteren. Samsom noemde dat “jammer”.

Bekijk hier de reactie van Samsom voor de camera’s van de NOS:

Buma: uitslag belangrijk moment voor CDA

Bij de oppositiepartijen vielen vooral de uitslagen van het CDA op. De christen-democraten wonnen in alle vier gemeenten waar ze aan de verkiezingen deelnamen en werd in Alphen aan den Rijn de grootste. “Het zijn vier uitslagen waar ik heel blij mee ben”, zei Buma tegenover de NOS. “Wat er wel uitspringt is Alphen aan den Rijn waar het CDA van de derde nu de grootste partij is geworden met acht zetels”, zo analyseerde hij. “Het CDA wint overal, niet alleen ten opzichte van 2012, maar ook zelfs ten opzichte van 2010. Dus ik ben heel tevreden.”

Volgens de CDA-leider krijgen alle vier de plaatsen nu ‘een sterk CDA in de gemeente’. “Dit is een heel belangrijk moment voor ons.”

Bekijk hier de reactie van Buma voor de camera’s van de NOS:

SP blij met winst voor linkse partijen

De SP en GroenLinks reageerden vannacht positief op de uitslagen van de tussentijdse raadsverkiezingen. Hoewel de SP alleen in Alphen aan den Rijn meedeed, liet fractieleider Emile Roemer tegenover de NOS weten “hartstikke tevreden” te zijn. “Opmerkelijk is de enorme knieval die de VVD heeft gemaakt”, zo zei hij. “Het is een groot links bolwerk, de PvdA heeft het goed gedaan.”

Volgens Roemer had de PvdA enigszins vrij spel omdat de SP er niet bij was in Friesland. “Een grote concurrent die niet meedeed. Het is aan ons om te zorgen dat we er de volgende keer wel bij zijn”, aldus Roemer.

Bekijk hier de reactie van Roemer voor de camera’s van de NOS:

‘GroenLinks heeft weg omhoog gevonden’

GroenLinks-partijleider Bram van Ojik liet in een verklaring weten tevreden te zijn met de resultaten. “De uitslag laat duidelijk zien dat GroenLinks de weg omhoog heeft gevonden.” Volgens Van Ojik krijgt GroenLinks langzaam maar zeker het vertrouwen terug van de kiezer. “We zullen de komende maanden alles op alles zetten om nog meer kiezers te overtuigen.”

Bekijk hier een fotoserie over de verkiezingen van gisteren:

    • Pim van den Dool