‘OM onderzoekt mogelijke criminele activiteiten zoon Bouterse’

Het Surinaamse openbaar ministerie opent een strafrechtelijk onderzoek naar de van criminele activiteiten verdachte Dino Bouterse. De zoon van president Desi Bouterse wordt in de Verenigde Staten verdacht van wapenhandel, internationale drugssmokkel en steun aan een terroristische organisatie.

Desi Bouterse, links, poseert in 2010 met zijn zoon Dino tijdens een populaire radioshow van Radio 10 in Paramaribo.
Desi Bouterse, links, poseert in 2010 met zijn zoon Dino tijdens een populaire radioshow van Radio 10 in Paramaribo. Foto Reuters / Ranu Abhelakh

Het Surinaamse Openbaar Ministerie opent een strafrechtelijk onderzoek naar de van criminele activiteiten verdachte Dino Bouterse. De zoon van president Desi Bouterse wordt in de Verenigde Staten verdacht van wapenhandel, internationale drugssmokkel en steun aan een terroristische organisatie.

Volgens De Ware Tijd is de aanzet tot het onderzoek het vermoeden dat strafbare feiten eveneens gepleegd zijn op Surinaams grondgebied. Zo staat in de tenlastelegging dat Dino Bouterse bereid was vermoedelijke militanten van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah valse Surinaamse paspoorten te verstrekken.

Arrestatie in Panama

Tijdens een treffen met undercoveragenten zou Bouterse ook getoond hebben dat hij cocaïne bewaarde in een overheidskantoor. Dino Bouterse liep daarop in een val opgezet door de agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. Hij werd eind augustus gearresteerd in Panama en uitgeleverd aan de VS. Hem hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Oppositiepartijen Nieuw Front en DOE riepen eerder al op tot justitieel onderzoek door de Surinaamse autoriteiten. Een speciaal onderzoeksteam gaat nu onder verantwoordelijkheid van het OM onderzoek doen naar de gepleegde strafbare feiten en de personen die daarvan verdacht worden.

‘Onze naam hoog houden’

De regering-Bouterse is ondertussen gestart met een diplomatiek offensief. Minister Lackin had maandag een onderhoud met de Amerikaanse ambassadeur in Suriname. “We hebben hem verzekerd dat wij de zaak tegen Dino Bouterse los zien van onze bilaterale relatie. We hopen ook dat de kwestie ons geen imagoschade berokkent. Het is onze hoogste prioriteit onze naam zo hoog mogelijk te houden, ten koste van alles”, besluit Lackin.

    • Jules Seegers