Orderboek SBM vult zich; meer tijd voor onderzoek malversaties

Nieuwe focus van maritiem dienstverlener werpt vruchten af. Omzet steeg in derde kwartaal met 40 procent.

Het zal tot volgend jaar duren voor er duidelijkheid komt over de vraag waarom SBM Offshore vorige week zijn operationeel directeur Jean-Philippe Laurès op staande voet heeft ontslagen.

Bestuursvoorzitter Bruno Chabas van de maritieme dienstverlener zei vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat hij „niks heeft toe te voegen”. Het bedrijf doet een intern onderzoek naar mogelijke ontoelaatbare handelspraktijken. Chabas liet vanochtend weten „actief in gesprek te zijn met de relevante autoriteiten”. De uitkomst van het onderzoek zou dit jaar nog bekend worden gemaakt, maar dat wordt hoogstwaarschijnlijk niet gehaald, aldus de bestuursvoorzitter.

SBM Offshore heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet geboekt die 40 procent hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar: 3,4 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) in 2013 tegen 2,4 miljard dollar in 2012. Het orderboek kwam eind september uit op 24,4 miljard dollar, eind juni was dat nog 20,0 miljard dollar.

Chabas noemde de groei van het bedrijf vanochtend „bemoedigend”. Hij benadrukte dat SBM nog volop in transitie is, maar dat de nieuwe strategische focus zijn vruchten beginnen af te werpen.

Na het mislukte project met het Yme-platform in de Noordzee, dat SBM in totaal 1,4 miljard dollar heeft gekost, besloot het bedrijf zich voortaan toe te leggen op de bouw en exploitatie van drijvende productie- en opslagplatforms . Deze zomer haalde het bedrijf orders binnen uit Brazilië ter waarde van 3,5 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro).

De omzetverwachting werd daarop verhoogd van 4 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) naar 4,3 miljard dollar. Die verwachting werd vanochtend gehandhaafd.