Opgesplitst, maar nog niet zelfstandig

None

Na de overname van NYSE Euronext zal beursbedrijf InterContinental Exchange (ICE) de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon verzelfstandigen via een beursgang. Een aparte beursnotering biedt een sterke kans op een mooie toekomst. Ook kiezen veel bedrijven op dit moment nog niet zo snel voor een notering op deze beurzen, zei president-commissaris van NYSE Euronext Jan Michiel Hessels gisteren na de bekendmaking van de overname.

De Amerikaanse poot verwelkomde dit jaar meer dan 120 nieuwkomers, tegen tien naar de Europese beurzen. Volgens Hessels komt dat deels doordat het herstel in de Verenigde Staten verder is dan in Europa. „Als de durf bij de Europese ondernemer terugkeert, kan het tij misschien keren.”

Op de beurs van Amsterdam kwamen dit jaar slechts drie nieuwe bedrijven. De grootste beursgang was die van het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI. Die leverde in totaal 6,2 miljard euro op. Ook digitale beveiliger Gemalto ging naar de beurs. Die bracht ongeveer 6 miljard op.

Ook speelt volgens de topman de Amsterdamse beurs een belangrijke rol op de kapitaalmarkt. Zo werd er vorig jaar 238 miljard euro opgehaald door onder andere vervolgemissies en het plaatsen van obligatieleningen.

Voor de overname van NYSE Euronext had ICE 11 miljard dollar (ongeveer 8,9 miljard euro) over. ICE is vooral geïnteresseerd in de beurs van Wall Street en de Britse derivatenbeurs LIFFE. Door de overname wordt ICE het grootste beursbedrijf; de belangrijkste concurrent is de Chicago Mercantile Exchange (CME). De geschatte waarde van ICE na de fusie bedraagt een kleine 19 miljard euro, de CME is omgerekend 18,2 miljard euro waard.

Nog voor sprake was van de overname had Hessels overwogen terug te treden uit de raad van commissarissen, maar hij blijft nog even mede op verzoek van het ministerie van Financiën. Hessels treedt straks toe tot de raad van commissarissen van het nieuwe ICE om de belangen van NYSE Euronext te waarborgen.

De beursgang van de Europese beurzen moet nog worden goedgekeurd door minister van Financiën Dijsselbloem en toezichthouder AFM. Hessels heeft daar alle vertrouwen in: „De ICE-overname is gecontroleerd en goedgekeurd door de bevoegde toezichthouders. Zo zijn we zeker dat we verder kunnen met de volgende stap.”

    • Piet van de Velde