Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onverwachte krimp Franse economie - Duitse economie groeit minder snel

De krimp van de Franse economie is slecht nieuws voor de toch al impopulaire Franse president François Hollande.
De krimp van de Franse economie is slecht nieuws voor de toch al impopulaire Franse president François Hollande. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

De Franse economie is in het derde kwartaal gekrompen met met 0,1 procent, zo maakte het Franse statistiekbureau Insee vandaag bekend. De opleving van de Franse economie in het tweede kwartaal was daarmee van korte duur. Ook de Duitse economie zag in het derde kwartaal een groeivertraging vergeleken met het kwartaal ervoor.

De Duitse economie steeg met 0,3 procent, tegen 0,7 procent in het tweede kwartaal, zo meldde het Bureau voor de Statistiek in Duitsland. De buitenlandse handelsbalans zag een daling omdat de invoer sneller steeg dan de uitvoer. Het tweede kwartaal kende een bijzondere opleving na een ongewoon lange en koude winter.

In Frankrijk groeide het bbp in het tweede kwartaal nog onverwacht met een half procent, waardoor Frankrijk niet langer in een recessie verkeerde. In de twee kwartalen daarvoor kromp de economie met 0,2 procent. De terugslag in het derde kwartaal komt vooral doordat de export, die een grote rol speelde in de groei, in het derde kwartaal flink daalde. De consumentenuitgaven groeiden minder hard.

Japanse economie tegenvallende groei

In Japan zag de economie in het derde kwartaal een tegenvallende groei van 0,5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. De groei was op jaarbasis 1,9 procent, in het tweede kwartaal bedroeg de groei nog 3,8 procent op jaarbasis en in het eerste kwartaal 4,3 procent. De Japanse regering van premier Shinzo Abe probeert sinds vorig jaar met een ambitieus stimuleringsprogramma - ‘Abenomics’ - de Japanse economie er weer bovenop te helpen.

Het Centraal Bureau voor Statistiek zou vanochtend om 9.30u met de groeicijfers over de Nederlandse economie in het derde kwartaal komen.