Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ontbossing Amazoneregenwoud met bijna een derde toegenomen

Een ontbost stuk regenwoud in de staat Para in Brazilië in 2009.
Een ontbost stuk regenwoud in de staat Para in Brazilië in 2009. Foto AP / Andre Penner

De ontbossing in het Amazoneregenwoud is afgelopen jaar weer flink toegenomen. Na een dalende trend de afgelopen tien jaar, nam de boskap in twaalf maanden tijd met bijna een derde toe. Dat blijkt uit cijfers die de Braziliaanse overheid vandaag heeft gepubliceerd, meldt persbureau Reuters.

Brazilië houdt onder meer via satellietbeelden bij hoe het gaat met het regenwoud. Uit die gegevens bleek dat de ontbossing in de twaalf maanden tot en met eind juli met 28 procent is toegenomen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

5,843 vierkante kilometer ontbost

In totaal werd 5,843 vierkante kilometer regenwoud ontbost. De toename wordt onder meer veroorzaakt doordat de agrarische sector steeds meer ruimte nodig heeft. Daarnaast is er een run op land voor grote infrastructurele projecten.

Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 5,5 miljoen vierkante kilometer het grootste op aarde, en heeft de grootste diversiteit aan plantensoorten.