Nog schattiger dan Amélie

Fantasie

The Young and Prodigious T.S. Spivet

Regie: Jean-Pierre Jeunet. Met: Kyle Catlett. In: 21 bioscopen.

Wonderkinderen in films zijn vaak bijzonder irritant, zeker in Amerikaanse films. Ze mogen nooit eens puistjes of een ochtendhumeur hebben, tenzij dat goed is voor de plot.

Wat dat betreft was Fransman Jean-Pierre Jeunet (Amélie) de aangewezen persoon om The Young and Prodigious T.S. Spivet te verfilmen, want Spivet is een wonderkind met complexen. Zijn vader is een soort Marlboro Man, die in een mythisch cowboyverleden leeft en meer van Spivets vuurgevaarlijke broertje houdt.

Zijn moeder is een verstrooide professor. En Spivet is Spivet – geniaal, fantasierijk, een beetje obsessief aangelegd. In de film staat de lange reis die Spivet van zijn boerderij in Montana naar Washington maakt centraal. De kritiek op de VS (die de oorspronkelijke roman van Reif Larsen ook in ruime mate bevat) heeft Jeunet buiten beschouwing gelaten.

Zo heeft de regisseur alle gelegenheid om de voetnoten en margekrabbels uit de roman in overdadig 3D te vertalen. Het opgepoetste retro-Amerika is nog schattiger en artificiëler dan het Parijs van Amélie. Wie van die stijl houdt, zal ook in alle dimensies van het wonderkind Spivet willen verdwijnen.