Nog geen zicht op dader schietincident rechtbank Breda

Een politieagent voor de ingang naar de publieke tribune van een zaal in de Bredase rechtbank.
Een politieagent voor de ingang naar de publieke tribune van een zaal in de Bredase rechtbank. Foto ANP / Joyce van Belkom

De politie weet nog altijd niet wie verantwoordelijk was voor het schietincident dat begin november in de Bredase rechtbank plaatsvond. Wel is het rechercheteam opzoek naar een jongeman en vrouw die op de publieke tribune zaten. Dat heeft de politie aan persbureau Novum laten weten.

Ook kijkt de politie naar een aantal andere personen die mogelijk betrokken waren bij het incident. De recherche onderzoekt op dit moment de mogelijke verbanden. De politie sluit nog niet uit dat de rechtszaak die toen gaande was met het voorval te maken heeft.

Vijftien getuigen gehoord, patroon aangetroffen

Het onderzoeksteam heeft tot nu toe vijftien getuigen gehoord en camerabeelden uit de omgeving bekeken. Aan de hand hiervan is een beeld geschetst van wat zich die dag binnen en buiten de rechtbank heeft afgespeeld.

Bij het technisch onderzoek zijn resten van een patroon aangetroffen, waarmee vast is komen te staan dat de kogel geen doelwit heeft getroffen. Op de plaats van het incident was een huls achtergebleven, maar een patroon werd aanvankelijk niet gevonden. In het trappenhuis werden wel metaaldeeltjes gevonden, waarvan nu is vastgesteld dat het om een versplinterde kogel gaat.

Geen controle bij publiek zitting

Begin november vond er in de rechtbank van Breda een schietincident plaats tijdens een zitting over een xtc-zaak. Niemand raakte gewond. Het publiek bij de zaak tegen vijf verdachten in een drugs- en witwaszaak waren niet gecontroleerd. De scanstraat voor de publieke tribune werd niet gebruikt, omdat bij de rechtbank voor deze zaak geen risico’s waren gemeld.

    • Nando Kasteleijn