De Britse spion die dood in een sporttas zat, blijft een raadsel

Gareth Williams
Gareth Williams Foto AP

Het had het plot van een detective kunnen zijn: spion wordt dood aangetroffen in tas, wie heeft het gedaan? Maar drie jaar na de dood van Gareth Williams (31) kan Scotland Yard alleen maar concluderen dat zijn overlijden inderdaad raadselachtig is.

Williams was een wiskundige werkzaam bij de inlichtingendienst voor het dataverkeer GCHQ, en werkte tijdelijk bij MI6, de buitenlandse inlichtingendienst in Londen. Toen zijn familie in augustus 2010 de politie waarschuwde dat ze al ruim een week niets van hem hadden gehoord, ging die op onderzoek uit. Agenten troffen een leeg appartement in de wijk Pimlico aan, op een uitpuilende sporttas in het bad na. Daar bleek een naakte, en in staat van ontbinding verkerende Williams in te zitten. De tas zat op slot, de sleutels zaten in de tas.

„Het meest aannemelijke scenario”, zegt Scotland Yard nu, is dat Williams alleen was en zelf in de tas is gekropen. Maar plaatsvervangend hoofdcommissaris Martin Hewitt gaf toe dat „er tegenstrijdigheden in de bewijzen zijn en gaten in onze kennis”. Waarom Williams zich in de tas zou hebben opgesloten, blijft een raadsel.

De conclusie van Scotland Yard staat haaks op de bevindingen van de lijkschouwer vorig jaar. Zij zei dat, „rekening gehouden met alle mogelijkheden”, er iemand anders in het appartement moet zijn geweest en er sprake was van een misdaad. Twee deskundigen probeerden vierhonderd keer zich in een sporttas met die maat, 81 bij 48 centimeter, op te sluiten, maar worstelden. Een van hen zei volgens Britse media dat „zelfs Houdini problemen zou hebben gehad”. Het leidde tot heropening van het politieonderzoek, maar die vond geen bewijs voor de betrokkenheid van geheime diensten noch de aanwezigheid van iemand anders. Williams’ familie zei gisteren in een verklaring dat zij de bevindingen van de lijkschouwer „op basis van de feiten die we nu weten” betrouwbaarder acht.