Madrid begint op vuilnisbelt te lijken

Foto AP/Emilio Morenatti

Gewoon lekker touwtjespringen. Het meisje trekt zich niets aan van de stank en rotzooi rond de vuilniscontainers.

Het was gisteren de negende dag dat zo’n 6.000 vuilnismannen in Madrid staakten. Zij doen dit uit protest tegen grootschalige bezuinigingen op hun gemeentelijke dienst. Niet alleen wil het stadsbestuur bijna eenvijfde van het personeelsbestand ontslaan, de vuilnismannen die mogen blijven werken moeten ook tot 40 procent salaris inleveren.

Een vuilnisman in Madrid, een stad met 3,2 miljoen inwoners, verdient nu gemiddeld 1.000 tot 1.200 euro per maand.

De recyclepunten beginnen op kleine vuilnisbelten te lijken, zegt NRC-correspondent Merijn de Waal, die in Madrid woont. „Inwoners van Madrid maken misbruik van de gelegenheid door ook grofvuil er bij te dumpen. Klusjesmannen zetten hun bouwafval erbij, winkeliers hun verpakkingsmaterialen.”

Al bijna vanaf de eerste stakingsdag heeft de hoofdstad hierdoor de aanblik van een zwijnenstal, aldus De Waal. „Het straatbeeld is weliswaar niet zo verloederd als dat van Palermo of Napels, waar de vuilniscrises chronisch zijn. Maar juist in een stad die normaal redelijk goed schoon gehouden wordt, valt de viezigheid extra op.”