‘Linkse indoctrinatie op mijn universiteit’

Meldpunt

Hoogleraren voeren in de Nederlandse collegezalen campagne voor linkse partijen, de verzorgingsstaat en vooral tegen de vrije markt. Voor studenten die dat vinden is er sinds kort een meldpunt: de Facebookpagina ‘Linkse indoctrinatie op mijn universiteit’.

Te slim om rechts te zijn

Op de pagina kunnen studenten hun linkse hoogleraar aangeven. Studenten die dat al deden klagen over docenten die tegen marktwerking in de zorg oreren en studenten uitnodigen om mee te gaan naar congressen van GroenLinks („Jij bent veel te intelligent om rechts te zijn. Je moet echt eens mee naar een GroenLinks-congres.”). De pagina heeft ruim 300 likes, en dat aantal stijgt snel.

Anti-VVD

Oprichter is Yernaz Ramautarsing (26), student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de linksheid van zijn opleiding zat. „Het uitgangspunt van de colleges is altijd links”, zegt Ramautarsing via de telefoon. „Het is altijd anti- Amerika, anti-VVD, anti-marktwerking. En pro-verzorgingsstaat, pro-Marx, pro-Obama. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een docent het voor de vrije markt opnam.”

Een van zijn docenten zou hem hebben opgedragen een boek te kopen dat Obama neerzet als redder van Amerika. „Andere Amerikanen worden meteen weggezet als cowboys”, zegt Ramautarsing. „Docenten hebben het alsmaar over de superioriteit van de Europese verzorgingsstaat.”

Openheid is uitstekend

De UvA ontkent het linkse karakter van de colleges, maar vindt de Facebookpagina „uitstekend”. Een woordvoerder: „Als wij ergens voor staan is het openheid en eigenwijze studenten.”

    • Tom Vennink