Liechtenstein stopt met bankgeheim

Een bordje op de grens van Liechtenstein en Zwitserland.
Een bordje op de grens van Liechtenstein en Zwitserland. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

Liechtenstein maakt een einde aan het bankgeheim. Het dwergstaatje gaat buitenlanders die hun geld stallen bij banken in het land niet meer helpen dat geheim te houden voor de belastingdienst in hun thuisland. Dat meldt Reuters vandaag.

De regering van het 36 duizend inwoners tellende land liet in een verklaring weten dat het een internationaal belastingverdrag zou ondertekenen. De conventie regelt dat belastingdiensten hun buitenlandse tegenhangers kunnen vragen naar informatie over belastingplichtigen.

Geen stiekeme buitenlandse bankrekening meer

Het land sluit zich ook aan op een automatisch informatie-uitwisselingssysteem van de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso). Dat systeem moet vanaf 2015 of 2016 in werking treden en ervoor zorgen dat de belastingdienst in het thuisland wordt geïnformeerd zodra iemand een bankrekening opent in het buitenland.

Nu Zwitserland nog

Het vorstendom geeft met de stap gehoor aan kritiek van de Verenigde Staten en andere landen dat het bankenbeleid in Liechtenstein belastingontwijking faciliteert. Grote buur Zwitserland – misschien wel het grootste belastingparadijs ter wereld – krijgt dezelfde kritiek, maar heeft de stap naar meer transparantie nog niet gezet.

Bankiers in de postzegelstaat hopen de negatieve publiciteit te temperen die op gang kwam na Amerikaans-Europees onderzoek naar de activiteiten van banken in Liechtenstein. Het onderzoek zorgde ervoor dat veel investeerders hun geld terugtrokken uit het Alpenlandje.

    • Laura Klompenhouwer