Cocaïne op ‘Het Diner’

Wie in Antwerpen Het Diner van Herman Koch leent in de bibliotheek, kan achteraf positief testen voor cocaïnegebruik. Alle bibliotheekboeken, zelfs strips, bevatten sporen van bacteriën, virussen en drugs, is gebleken in het tv-programma Man over Boek op de Belgische zender Canvas. De makers lieten de tien meest uitgeleende boeken van een bibliotheek testen, onder meer De Helaasheid der Dingen en Het Diner. Toxicoloog Jan Tytgat die de aanwezigheid van THC (cannabis) en cocaïne onderzocht, is niet verrast: „We weten al decennia dat op elk dollarbiljet sporen van cocaïne zitten. Dat dit fenomeen zich voordoet op objecten die vaak worden aangeraakt door verschillende mensen zoals deurklinken, is nu in West-Europa aantoonbaar.”

Volgens Tytgat vindt men de sporen achteraf niet altijd terug in het bloed, de urine of het haar van een lezer, maar het kan in theorie voorkomen. Tytgat noemt sportmanifestaties waar een nulgrens bestaat voor de aanwezigheid van drugs in het lichaam dus problematisch. „Je kunt tegenwoordig zeer gevoelig meten. Reglementen zouden beter werken met drempelwaarden, zoals bij alcohol, die aangeven dat de drugs zeker zijn gebruikt.” Nergens werd THC aangetroffen, twee boeken, waaronder Vijftig tinten grijs, vertoonden sporen van het herpesvirus. „De hoeveelheden zijn niet van die aard dat ze de gezondheid schaden”, zegt Tytgat, „we adviseren mensen te blijven lenen en lezen.”

    • Sabeth Snijders