Kiev tart EU met uitstel lot Timosjenko

Oekraïne speelt hoog spel met de Europese Unie. Gisteren heeft het parlement in Kiev het debat verdaagd over de wet die vrijlating van de gedetineerde oud-premier Joelia Timosjenko mogelijk maakt. Met name Duitsland eist zo’n wet, voordat het instemt met een associatieverdrag met de EU dat over exact twee weken in Vilnius moet worden getekend.

De EU had Oekraïne tot gisteren de tijd gegeven om de wet aan te nemen. De Verchovna Rada (het parlement) redde dat niet en heeft de behandeling van de wet nu uitgesteld tot volgende week dinsdag. De EU-gezanten in Kiev (ex-president Kwasniewski van Polen en oud-Europarlement-voorzitter Pat Cox) hebben daarmee ingestemd.

De regeringspartij van president Jankoevitsj hikt tegen de wet aan. Ze vat die op als inbreuk op de nationale soevereiniteit en bedreiging voor haar gevestigde belangen. Binnen de partij is er ook onenigheid over de vraag of Oekraïne moet kiezen voor Europa.