Kabinetscrisis verhinderde eerder bezoek premier

Doel van Ruttes bezoek is „de verdere versterking van diplomatieke en economische banden” met China. Daarom gaat hij snel nog eens.

Het was de bedoeling dat premier Rutte al eerder naar China zou gaan, maar binnenlands politieke problemen hebben dit verhinderd. Dat zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Vrij snel nadat in oktober 2010 het kabinet-Rutte I aantrad, werden plannen gemaakt. Maar al na anderhalf jaar viel het minderheidskabinet van VVD en CDA dat regeerde met gedoogsteun van de PVV.

Daarna volgden een verkiezingscampagne en de kabinetsformatie. Na China doet de premier begin volgende week Indonesië aan. Volgens Ruttes woordvoerder is het de bedoeling dat de premier volgend jaar of het jaar daarop nogmaals een bezoek brengt aan China. Dan zal hij zich laten vergezellen door een grotere handelsmissie dan nu het geval is. De komende dagen reizen behalve werkgeversvoorzitter Wientjes veertien CEO’s met Rutte mee.

De premier wordt in China op hoog niveau ontvangen. Er staan ontmoetingen met de president, de premier en de voorzitter van het parlement op het programma. In het persbericht waarin de reis vorige week werd aangekondigd stond dat deze in het teken zou staan van „de verdere versterking van de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en China”.

Over mensenrechten stond er niets. Hoewel de ambassade op dit punt niets heeft voorbereid, zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie vorige week dat hij dit onderwerp wel aan de orde zal stellen. „Ik denk ook dat dit nodig is. Het biedt bedrijven meer zekerheid en helpt bij het aantrekken van meer investeringen.”

Bezoeken aan China zijn tegenwoordig minder beladen dan in het verleden. In de jaren tachtig is afgesproken, nadat Nederland had toegezegd geen defensiematerieel meer aan Taiwan te zullen leveren, dat de handelsrelatie met China zou worden geïntensiveerd. Tweede Kamerleden eisten toen dat ministers met ‘keiharde’ contracten zouden terugkomen van handelsmissies.

Volgens VNO-NCW-voorzitter Wientjes heeft de aanwezigheid in de delegatie van de premier zeker meerwaarde. „Deuren gaan gewoon makkelijker open”, zegt hij. Dat geldt naar zijn mening vooral voor landen waar de overheid een stevige rol speelt in de economie.