Jeugdzorg vreest faillissementen door onduidelijkheid budgetten

Manifestatie van Jeugdzorgmedewerkers in Amersfoort. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Als niet snel duidelijk wordt hoeveel geld er straks voor de jeugdzorg is dreigen de bureaus jeugdzorg volgend jaar al failliet te gaan, dat zegt een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland tegen persbureau Novum na een bericht hierover in de De Telegraaf vanmorgen.

De krant meldt dat vijftien bureaus Jeugdzorg in januari collectief ontslag dreigen aan te vragen voor al hun dertigduizend medewerkers. De 1400 medewerkers van bureau Haaglanden kregen deze week een mail van de directie met deze mededeling. Een woordvoerder van Jeugdzorg zegt tegen Novum:

“We beginnen nu te merken dat banken geen lening meer durven te verstrekken omdat er te veel onduidelijkheid is.”

Vanaf 2015 wordt de jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten overgeheveld. De provincies hebben de contracten daarom opgezegd, maar het Rijk heeft aan de gemeenten nog niet laten weten hoeveel geld zij krijgen. Daarom kunnen gemeenten de Bureaus Jeugdzorg nog niets toezeggen over hun budget. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn liet maandag wel weten dat gemeenten meer geld krijgen voor psychiatrische hulp aan jongeren.

Toestand verschilt per gemeente

Voor banken is het kennelijk nog te onzeker of de bureaus straks voldoende inkomsten hebben en daarmee is het niet aantrekkelijk een lening te verstrekken. Ook dringen banken aan op het sneller terugbetalen van leningen. Hoeveel bureaus hierdoor in de problemen dreigen te komen, kon de woordvoerder niet aangeven.

“Als er het komende jaar helemaal niks gebeurt, maar dat is erg onwaarschijnlijk, gaat iedereen failliet. Maar nu verschilt de situatie per gemeente. Sommige gemeenten hebben wel intentieverklaringen ondertekend waarin staat dat de werkzaamheden worden voortgezet, zonder concrete bedragen te noemen. Met zo’n verklaring zijn banken meestal al gerustgesteld. Maar andere gemeenten weigeren zo’n verklaring te tekenen en dan wordt het probleem heel dringend.”

Abvakabo FNV luidde gisteren al de noodklok over de onzekerheid onder werknemers. De Kinderombudsman die vorige maand al aangaf zich zorgen te maken over de veranderingen in de jeugdzorg en de gevolgen daarvan voor de kwaliteit, kondigt vandaag aan een onderzoek te starten naar kindermishandeling. De ombudsman gaat bij alle 408 gemeenten kijken of er voldoende wordt gedaan aan preventie en slachtofferhulp.

    • Anouk Eigenraam