Iran zet rem op verrijken uranium

De nucleaire reactor in Arak, 320 km ten zuiden van Teheran.
De nucleaire reactor in Arak, 320 km ten zuiden van Teheran. AFP / Atta Kenare

Iran heeft de almaar toenemende capaciteit van zijn uraniumverrijkingprogramma vrijwel stilgelegd. Sinds Hassan Rohani president werd is ook de ontwikkeling van een plutoniumreactor stilgelegd.

Dit blijkt uit een rapport van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties (IAEA). Iran bevindt zich op dit moment in onderhandelingen met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China over zijn atoomprogramma.

In ruil voor concessies wil het land dat westerse sancties worden versoepeld. Het overleg wordt volgende week vervolgd nadat afgelopen weekend nog geen akkoord werd bereikt.

De plutoniumreactor was in Genève een van de grote gespreksonderwerpen. Deze zou eigenlijk begin 2014 worden opgestart, maar dat werd later uitgesteld. Volgens de IAEA heeft Iran het bouwen van de reactor “min of meer” stilgelegd.

Het rapport van de waakhond, dat elk kwartaal verschijnt is het eerste sinds Rohani aan de macht is. Volgens Reuters opent het de deur verder naar een diplomatieke oplossing tussen de zes wereldmachten en Iran.

    • Jules Seegers