‘Ik maak radio met al mijn vrienden’

Bert Haandrikman van Radio 2 maakt vanavond kans op de Gouden RadioRing en de Zilveren RadioSter

Foto William Rutte

Bert Haandrikman maakt vanavond, op het RadioGala in Hilversum, kans op twee radioprijzen. Zijn programma Helemaal Haandrikman op Radio 2 is genomineerd voor de Gouden RadioRing. En hijzelf maakt kans op de Zilveren Radioster.

De radioprijzen bestaan sinds 2006 en zijn radio-equivalenten van de Televizierring: ook publieksprijzen van de AVRO. De andere kanshebbers voor de RadioRing zijn Somertijd (Veronica) en Timur Oper Radio (3FM).

Doorgaans gaan de radioprijzen naar pop-dj's dus het is bijzonder dat Haandrikman van de gemoedelijke veertigplusserszender Radio 2 er bij zit. Op filmpjes op de AVRO-site is te zien hoe de anderen hun nominatie geroutineerd in ontvangst nemen. Zo niet Haandrikman. Hij valt stil, huilt en juicht; zo blij. „Ik ging de hele dag op vleugeltjes door het leven. Ik had dit niet verwacht. Ik zit twintig jaar bij de radio en ben nog nooit ergens voor genomineerd. Geeft niet, het is mijn jeugddroom. Ik heb nooit iets anders gewild.”

Haandrikman noemt zijn programma – iedere werkdag van 18 tot 20 uur – ‘interactieve radio’: „In het programma spelen mijn vrienden een grote rol. Ik heb veel vrienden, ik heb twee Facebookpagina’s geopend om ze allemaal te herbergen.” Haandrikman heeft er 6.871. „Het zijn échte vrienden. Ik heb veel contact met ze. Ze komen allemaal in het programma. ik bel ze als ze jarig zijn en ze kunnen in het programma hun belevenissen vertellen.”

Haandrikman (1971) is kind van Drentse boeren, opgegroeid bij Borger op de Hondsrug, naast de hunebedden. „We woonden zeer afgelegen, er waren geen vrienden in de buurt om mee te spelen, dus de radio was mijn vriend.” Zelf radiomaken deed hij vanaf zijn zesde: „We keken altijd naar Op Volle Toeren en naar Toppop. We hadden geen geld voor een videorecorder, dus ging ik met mijn cassetterecorder bij de tv zitten en vertelde in de microfoon wie er kwamen (Daar komt U2! Bono van U2!) en hoe ze er uitzagen.”

Haandrikman werkt sinds 2000 voor de KRO, onder meer als vervanger van Frits Spits in Tijd voor Twee. Vanavond is het andersom: „Frits Spits valt voor mij in, zodat ik in een taxi naar het gala kan.”

RadioGala, Radio 2, 20 uur. Stemmen: sms naar 9090 of bel 0909-8851.

    • Wilfred Takken