Ierland kan vanaf volgende maand afzien van Europese hulp

De Ierse premier Kenny kon vandaag aankondigen dat zijn land niet langer gebruik hoeft te maken van de Europese noodhulp die het sinds 2010 krijgt. Foto Reuters / Yves Herman

Ierland kan vanaf volgende maand afzien van de financiële noodhulp die het sinds 2010 krijgt van Europa. Dat zei de Ierse premier Enda Kenny vanmiddag tijdens een toespraak in het Ierse parlement, zo meldt de BBC. Vanaf 15 december zal Ierland financieel weer volledig op eigen benen staan.

De afgelopen jaren kreeg Ierland in totaal 85 miljard euro aan noodhulp van de trojka, die bestaat uit de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds. Vanaf volgende maand is Ierland weer volledig zelfstandig actief op de kapitaalmarkt en zal het geen nieuwe noodhulp aanvragen. Kenny sprak in het parlement van een “betekenisvolle stap”:

“We verlaten de ‘bail out’ in een sterke positie. De regering is een terugkeer naar de normale markt al een tijd aan het voorbereiden. [...] Vandaag markeert de laatste stap van een proces dat voortduurt, een betekenisvolle stap die ons ultieme doel, om Ierland weer aan de gang te krijgen, dichterbij brengt.”

Ierland in problemen door situatie vastgoedmarkt

Ierland moest in november 2010 financiële noodhulp aanvragen omdat de bankensector van het land in ernstige problemen was gekomen door de situatie op de Ierse vastgoedmarkt, die in elkaar stortte omdat projectontwikkelaars hun leningen niet konden terugbetalen. Ierland kreeg 67,5 miljard euro, aangevuld met een bilaterele lening van het Verenigd Koninkrijk, waarvan 35 miljard was bedoeld om de bankensector overeind te houden. Aan de lening waren strenge voorwaarden verbonden: Ierland moest de overheidsfinanciën op orde brengen en de bankensector herstructureren.

Ierland zette de afgelopen jaren al stappen op weg naar een exit uit de Europese bail out. In februari keurde het parlement de ontmanteling van de voormalige Anglo Irish Bank goed, wat de regering verloste van een jaarlijkse aflossing van 3,1 miljard euro. De Anglo Irish Bank, die op grote schaal krediet had verstrekt aan projectontwikkelaren en daarmee aan de basis van de vastgoedbel stond, werd in 2008 voor 34 miljard euro genationaliseerd.

Vorig jaar juli slaagde de Ierse regering er voor het eerst sinds 2010 in om met succes obligaties uit te geven. De regering haalde toen in de eerste veiling sinds de noodhulp vijfhonderd miljoen euro op.

    • Pim van den Dool