Iedereen kent $, £, € en ¥, maar wat is het roebelteken?

De Russische Centrale Bank organiseert een verkiezing voor het roebelteken Dat blijkt nog lastig De P, de eerste letter van het woord in het Russisch, spreken westerlingen namelijk verkeerd uit

Correspondent Rusland

Een P met een puntje erachter. Zo wordt de Russische roebel op menukaarten meestal aangegeven, bij gebrek aan een officieel symbool. De Russische Centrale Bank wil het aanzien van de roebel (44 roebel is één euro) op de internationale monetaire markt vergroten en wil een teken dat kan concurreren met $, € en ¥.

De bank heeft vijf symbolen geselecteerd, de Russische bevolking kan tot 5 december via internet een voorkeur voor het ene of andere symbool doorgeven – of tegen alle stemmen.

Net als in het Grieks leest de P in het Russisch als R. Het probleem met de Russische R is dat buitenlanders die als P zullen lezen. Maar het eigen alfabet opgeven ligt gevoelig. Op Russische nummerborden bijvoorbeeld staan alleen letters die voorkomen in zowel het Latijnse als het cyrillische alfabet.

Voor het roebelteken presenteert de Centrale Bank twee varianten die op een R lijken, maar ook gelezen kunnen worden als de Cyrillische lettercombinatie PY (ROE). Deze combinatie werd ook gebruikt in een ingewikkeld negentiende-eeuws roebel-symbool, dat nooit echt in zwang raakte.

Voor de roebel gebruiken veel Russen nu al een P met een liggend streepje onder het kopje. Het wordt het designersymbool genoemd, naar een groep vooraanstaande (web)designers die dit teken in 2007 kozen. Zij wilden niet langer een symbool van de overheid afwachten, die toch maar zou komen met een ontwerp ‘waar je niet naar kunt kijken zonder een zenuwtik te krijgen’.

Het ontwerp voor het designersymbool kwam mede van webdesigner Artemi Lebedev. Zijn studio ontwierp ook dit jaar de kaart voor de Moskouse metro, na een internetverkiezing te hebben gewonnen. Het designerssymbool gooit dus hoge ogen om als populairste uit de bus te komen. Maar een echte stemming is de internetpeiling niet, waarschuwt de Centrale Bank. En inzendingen zonder motivatie worden niet meegeteld.

    • Thalia Verkade