Haastig vertrek van topman IHC Merwede in nevelen gehuld

Zijn tijd als bestuursvoorzitter bij scheepswerf IHC Merwede duurde slechts twee maanden. De Belg Dirk Philips is na zijn aantreden op 1 september alweer vertrokken, zo meldde het bedrijf uit Sliedrecht gisteren in een persbericht. Een reden voor zijn voortijdig vertrek wordt niet genoemd.

IHC Merwede bouwt baggerschepen. Er werken 3.000 mensen. Belle de Bruin van grootaandeelhouder Indofin wilde vanochtend in het Financieele Dagblad alleen zeggen dat het bedrijf en Philips „in goed onderling overleg hebben besloten dat het beter is dat hij vertrekt.” Een directe aanleiding daarvoor was er volgens De Bruin niet. „Het is natuurlijk niet de bedoeling geweest, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat de match minder goed is dan we hadden verwacht.”

IHC Merwede was vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting. Voorzitter Katja van der Wal van de Ondernemingsraad zegt op de hoogte te zijn gesteld van de reden voor het voortijdig vertrek van Philips. Maar ook zij wil er inhoudelijk niets over kwijt.

Bij de benoeming van Philips tot bestuursvoorzitter afgelopen zomer prees IHC Merwede nog zijn „brede ervaring als CEO en bestuurslid van grote internationale industriële bedrijven”. Ook zou hij de maritieme en offshoresector tot in de haarvaten kennen.

De raad van commissarissen beraadt zich nu op een geschikte opvolger voor Philips. De onlangs afgetreden Govert Hamers, die IHC Merwede zeven jaar leidde, mag meebeslissen over de invulling van de bestuurszetel. Per 1 oktober is hij toegetreden als commissaris. Ook hij wil geen commentaar geven.

Tot er een opvolger is gevonden, blijft de raad van bestuur bestaan uit Bram Roelse en financieel directeur Dave Vander Heyde, ook een Belg. Zij zullen gezamenlijk de taken van Philips waarnemen.