‘Colleges te links’

Last van linkse hoogleraren? Bijvoorbeeld omdat ze campagne voeren vóór linkse partijen en de verzorgingsstaat – en tégen de vrije markt? Op de Facebookpagina ‘Linkse indoctrinatie op mijn universiteit’ kunnen studenten daarover klagen. Bijvoorbeeld over docenten die studenten uitnodigen om mee te gaan naar congressen van GroenLinks („Jij bent veel te intelligent om rechts te zijn. Je moet echt eens mee naar een GroenLinks-congres.”). De pagina heeft ruim 300 likes.

„Het uitgangspunt van de colleges is altijd links”, zegt oprichter Yernaz Ramautarsing (26), student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. „Anti-Amerika, anti-VVD, anti-marktwerking. En pro-verzorgingsstaat, pro-Marx, pro-Obama. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een docent het voor de vrije markt opnam.” Een van zijn docenten zou hem hebben opgedragen een boek te kopen dat Obama neerzet als redder van Amerika. „Andere Amerikanen worden meteen weggezet als cowboys”, zegt Ramautarsing.

De UvA ontkent het linkse karakter van de colleges, maar vindt de Facebookpagina „uitstekend”. Een woordvoerder: „Als wij ergens voor staan, is het openheid en eigenwijze studenten.”