Eerste massabegrafenis Filippijnen - ‘tyfoon remt groei’

Op de Filippijnen zijn de eerste doden in een massagraf begraven, nadat zo’n begrafenis gisteren werd uitgesteld. Zo’n dertig lichamen werden in zwarte lijkzakken begraven. In de zwaar getroffen stad Tacloban komt de hulp mondjesmaat op gang: 50.000 mensen zouden volgens de VN een hulppakket met rijst hebben ontvangen.

Inwoners van de Filippijnen worden geëvacueerd naar een ander deel van het land vanuit de verwoeste stad Tacloban.
Inwoners van de Filippijnen worden geëvacueerd naar een ander deel van het land vanuit de verwoeste stad Tacloban. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Op de Filippijnen zijn de eerste doden in een massagraf begraven, nadat zo’n begrafenis gisteren werd uitgesteld. Zo’n dertig lichamen werden in zwarte lijkzakken begraven. In de zwaar getroffen stad Tacloban komt de hulp mondjesmaat op gang: 50.000 mensen zouden volgens de VN een hulppakket met rijst hebben ontvangen.

2500 mensen zijn geëvacueerd met een militair transportschip naar een ander eiland. Bijna tien ton aan biscuitjes met hoge energiewaarde werden gisteren afgeleverd, maar voor de 600.000 mensen die huis en haard kwijt zijn, begint de tijd te dringen. Gisteren kwamen bij plunderingen in Alangalang, op het centraal gelegen eiland Leyte, acht mensen om het leven toen de muur van een rijstopslag die bestormd werd instortte.

Zes dagen nadat de zwaarste tyfoon over het land trok, is er een schrijnend tekort aan water, voedsel en medicijnen. De moeilijkheid is de hulp het land in te transporteren. Een team Amerikaanse artsen dat op weg was voor een zesdaagse medische missie naar Mexico is neergestreken in Tanauan en heeft een noodhospitaal ingericht in het stadhuis. Uit een reportage van NBC is te zien dat artsen opereren met behulp van zaklantaarns:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Vliegtuig met hulp vertrokken uit Nederland

Vanuit Nederland is vanmorgen een defensievliegtuig met hulpgoederen voor de Filipijnen vertrokken richting Tacloban. Even na 08.00 uur steeg het vliegtuig op vanaf vliegbasis Eindhoven, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De KDC-10 heeft onder meer tentzeilen, drinkwatermateriaal, medicijnen en jerrycans in het laadruim. Het gaat om hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties. Het toestel keert zondag terug.

Door de schade is communicatie ook lastig en is het moeilijk na te gaan hoe veel mensen er zijn omgekomen. Sommigen spreken van tienduizend doden, terwijl president Benigno Aquino III zei dat het dodental eerder in de buurt van de 2500 ligt. De Verenigde Staten stuurden eerder een vliegdekschip om hulp te verlenen.

Tyfoon remt groei

De Filippijnse minister van Financiën, Cesar Purisma, heeft tegen de BBC gezegd ervan uit te gaan dat de schade door de tyfoon de economische groei in zijn land volgend jaar met een procentpunt zal doen dalen. Voor de zwaarst getroffen regio’s voorziet hij een daling van 12,5 procent.

Eerder dit jaar voorspelde het Internationaal Monetair Fonds dat de economische groei in de Filippijnen volgend jaar met 6 procent groeit. Purisma zei ook dat het nog vele jaren zal kosten om de infrastructuur te herstellen.

Lees hier meer over de zwaarste storm ooit die de Filippijnen trof.

    • Anouk Eigenraam