Drie aanslagen in Irak - minstens 41 doden

Bij een dubbele bomaanslag in Ashoura, een stad ten zuiden van Bagdad, zijn ten minste dertig doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van lokale autoriteiten. De twee bommen gingen af tijdens een shi’ietisch religieus ritueel.

Foto van ravage na het afgaan van een autobom in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Foto AP/Hadi Mizban

Bij verschillende aanslagen in Irak zijn vandaag ten minste 41 doden gevallen. Dat meldt persbureau AP op gezag van lokale autoriteiten. De aanslagen waren gericht tegen shi’itische moslims tijdens het religieuze ritueel Ashoura.

Naast tientallen doden zouden er ruim honderd mensen gewond zijn geraakt. De meeste doden vielen bij een zelfmoordaanslag in al-Saadiyah, 140 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Bagdad. Minstens 32 mensen kwamen daar om het leven.

Eerder op de dag ontploften tegelijkertijd twee bommen in Hafriyah, op 50 kilometer van Bagdad. Het doelwit van de aanslagen was een grote groep pelgrims die onderweg was naar de shi’itische heilige stad Karbala.

Shi’ieten herdenken tijdens Ashoura de dood (in de zevende eeuw) van Imam Hussein, de kleinzoon van profeet Mohammed. Het ritueel trekt jaarlijks honderdduizenden shi’ieten aan en is vaker het doelwit van sunnitische extremisten van onder meer al-Qaeda.

Irak kampt sinds april met de hevigste oplaaiing van geweld sinds 2008, toen het land op aan een sektarische burgeroorlog wist te ontkomen. Sinds de nieuwe geweldsgolf van aanslagen zijn meer dan vierduizend mensen omgekomen.